Dejan Ilić: Ne možete očekivati osudu Rusije od režima nasljednika ‘90-ih

Vijesti 26. feb 202212:22 > 13:04 0 komentara
N1

Kolumnista portala Peščanik Dejan Ilić rekao je za Novi dan N1 Beograd da mu situcija u Ukrajini izgleda prilično jednostavno. "Jedna zemlja je napala drugu bez razloga, priča da je Ukrajina bila prijetnja je smiješna, Rusija gazi preko Ukrajine", kaže on.

Dodaje da mu situacija liči na nagovještaj velikog rata.

“Iza Ukrajine se valja mnogo strašnija priča, ako je to tako, mnogo je nepoznatih, onda je najbolje da se vodite principa, logično je da stanete iza žrtve. Na pragu smo šireg sukoba, teško da možete da budete neutralni. Možda naša (srbijanska) Vlada čeka pa da promijeni stav, preko noći mijenjaju stavove. Stalno se priklanjamo jačem, jeste – mali smo, nemoćni, nije bitno šta mislimo, kada smo već nebitni, ‘ajde da se držimo principa, ne možemo da pomognemo, ali smo rekli nešto. Pogađa me ovo na razne načine, ne možete očekivati da režim koji je nasljednik režima iz devedesetih osudi Rusiju”, rekao je Ilić.

Ponovo se okreće stavu Srbije ka ovom pitanju i uticaju režimskih medija.

“Pogrešili su ali nećemo uvesti sankcije, to ne znači ništa. Ako ovaj režim misli da to što je uradila Rusija dobro, neka kažu mislimo da je to u redu zbog toga i toga. Kad pogledate režimske medije vidite da je to stav Srbije, režimski mediji se raduju razvaljivanju Ukrajine, kako se radujete tome? To je izvan moći da pojmim to uopšte”, kazao je on.

Kaže da ne razumije kako Srbija nema empatiju za situaciju u Ukrajini.

“Ko god da biježi sa djetetom u rukama, ja hoću da se raspadnem. Ne umijem da kažem, reakcija jednog dijela ljudi u Srbiji je produžena reakcija iz devedesetih, stalno bih se vraćao na to, devedesete su narušile našu sposobnost da moralno rasuđujemo”, dodaje.

Ilić je rekao da ne očekuje mnogo od eventualnih pregovora Zelenskog i Putina, ali da tu postoji problem.

“Sve što gledamo, sve smo mi to već vidjeli. Kada se ratovalo, svaka najava pregovora je značila uvod u najžešće bitke, kad kažu ‘pozivamo na pregovore’, čini mi se da je to uvod u još veća razaranja, da bi dobio što više. Nije mi jasno da najavljujete pregovore, ako hoćete sedite i pregovarajte, mi smo to gledali sve vrijeme, mnogo puta devedesetih, samo treba da se sjetimo kako je to izgledalo”, rekao je Ilić.

Podsjetimo, sve aktuelne vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete uživo pratiti NA NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!