Srđan Dragojević: “Quo vadis, Aida?” izvrstan film, treba se prikazati u Srbiji

Kultura 23. dec 202121:24 4 komentara
Srđan Dragojević
Srđan Dragojević (N1)

Poznati srbijanski reditelj Srđan Dragojević, autor filmova "Lepa sela lepo gore" i "Mi nismo anđeli", u Pressingu na N1 pohvalio je najbolji evropski film "Quo vadis, Aida?", rediteljice Jasmile Žbanić, za koji je kazao kako je "izvrstan". Dodao je kako je jedan od onih koji smatraju da se film o genocidu u Srebrenici treba prikazati u Srbiji. Govorio je i o svome susretu sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Dragojević je kazao kako je u više navrata govorio pohvalno o bh. filmu “Quo vadis, Aida?”.

“Izvrstan film. Pohvalio sam ga. Jako dobar film. Vrlo diskretno predstavljen događaj u Srebrenici, izvrsni glumci i režija. Afirmišem da se taj film mora prikazati u Srbiji. Zašto se ne bi prikazao”, otkrio je reditelj.

Na konstataciju voditelja Pressinga da on za Ratka Mladića kaže da je ratni zločinac, Dragojević je odgovorio: “Šta bih drugo rekao?”.

Govrio je i o snimanju kultnog filma devedesetih – “Lepa sela lepo gore”. Tada je imao “zanimljiv” susret sa vođom VRS-a na Palama.

“Bili smo na Palama gdje smo pokušavali dobiti dozvolu za snimanje. Oni su čitali scenarij i nije im bio prihvatljiv jer su željeli propagandni film. Razumljivo. Na povratku nas je zaustavilo oklopno vozilo “Praga” i vojnicu su rekli da ih pratimo. Mi smo za njima ušli u šumu. Jedan od producenata Goran, brat Dragana Bjelogrlića, kazao je da “izgleda da nismo ostavili dobar utisak na Palama”. Onako malo crnog humora. Odveli su nas u jedan ambar i tamo nas je čekao Mladić sa rakijom. Kaže – “umjetnici, uplašili ste se”. On je napravio ‘šalu’“, ispričao je srbijanski reditelj.

Dodao je kako mu je sastanak sa Ratkom Mladićem izgledao kao scena iz špageti vesterna.

Bila je 1995. i ubrzo su počela bombardovanja NATO-a.

“Vlast na Palama je bila slaba i nama je jedan lokalni komadant ponudio da snimamo u Višegradu, gdje je on kontrolisao teritoriju. Prilično je isto bilo u “Herceg-Bosni” gdje je također bio čovjek koji je držao teritoriju. Sve je ličilo na film Sama Peckinpaha “Divlja horda”, kazao je na kraju Srđan Dragojević u Pressingu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare