Srđan Mazalica: Mi nismo pobunjenici, BiH treba ozbiljno liječenje

Vijesti 13. okt 202109:13 2 komentara
Srđan Mazalica (N1)

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da ova stranka traži poštovanje Ustava, ne razbija teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ne radi protiv interesa bilo kojeg naroda.

“Ali, to znači da ni drugi ne treba da uzurpiraju što je tuđe, a upravo je na sceni kontinuirano oduzimanje od Republike Srpske. I na kraju, Bosna i Hercegovina nije postala bolja, već još više zaglavljena u sopstvenu nemoć”, istakao je Mazalica.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je stav ove stranke da su prijedlozi Milorada Dodika i SNSD-a radikalni, Mazalica je rekao da Borenović samao traži izgovor i opravdanje za neučestvovanje u tako važnim temama.

“Zamislite kolika je to politička glupost da kažete da je insistiranje na poštovanju Ustava i nadležnosti koje je on dao Republici Srpskoj radikalan zahtjev ili da će zahtjev za poštovanjem Ustava odvesti RS u neizvjesnost i konflikt”, dodao je Srđan Mazalica.

Ocijenio da ispada da “eksperimentalizam, oduzimanje nadležnosti i nepoštovanje Ustava nude mir i stabilnost i prosto je nevjerovatno da takvu tezu izgovori bilo koji političar na planeti”.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da bi lider SNSD-a Milorad Dodik mogao da dobije sankcije, ali da je veća opasnost da ih dobije Republika Srpska, Mazalica je rekao da je Dodik već dobio sankcije, a država zbog toga nije postala ni bolja, ni efikasnija, ni funkcionalnija, ni bliže EU.

On je upitao i zašto bi Republika Srpska dobila sankcije?

“Da nije zato što traži poštovanje Ustava, što nudi dijalog, što traži rješenja koja će imati legalitet i legitimitet i što želi koncept koji će poštovati interese svih, a ne samo jednog? Tako je to upravo predvidio Dejtonski sporazum, pa što bi neko sankcionisao Republiku Srpsku koja brani svoju poziciju koju joj je taj sporazum i definisao”, istakao je Mazalica.

On je zaključio kako se politički dometi političkih stranaka iz FBiH, ali i opozicije u RS svode jedino na prizivanje sankcija, a to pokazuje ništa drugo do političku nemoć i jednih i drugih.

“Mi nismo nikakvi pobunjenici, već smo legalisti. Nismo rekli da rasparčavamo BiH, ali jesmo rekli da joj treba ozbiljno liječenje i da će biti izliječena onda kad bude prihvaćena kao zajednička. A nije zajednička ako se svi u njoj ne osjećaju komotno. Dakle, poštovanje Ustava ne vodi u neizvjesnost, naprotiv. I to je jedina poruka na Borenovićeve i Šarovićeve izjave kojima samo unaprijed traže alibi za nepostojanje volje ili kapaciteta da se bave važnim temama”, naglasio je Srđan Mazalica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare