Središte Banjaluke uskoro bi moglo biti potpuno neprepoznatljivo i uništeno?

Vijesti 30. maj 202219:02 > 19:44 0 komentara

Ko kroji izgled središnje gradske zone Banjeluke? To je jedno od ključnih pitanja u gradu na Vrbasu ovih dana. Dio stručne javnosti Gradsku upravu optužuje za pogodovanje interesima novca, zbog čega se strahuje da bi središte grada uskoro moglo biti potpuno neprepoznatljivo i uništeno.

Nekada “rupa” odavno je popunjena, ne tržnim centrom kako je prvobitno planirano, niti trgom što je bila druga ideja, već stambenim naseljem koje niče i u kojem je već moguće kupiti dom za vrtoglavih 4.500 maraka po kvadratu i koji raste uprkos čak i važećem regulacionom planu.

“Tu su uvećanja značajna ja bih rekao, u odnosu na važeći regulacioni plan koji je dosta široke ruke u odnosu na investitore. U odnosu na to šta lokacija može, nova verzija predlaže to 100% uvećanje, dvostruko uvećanje iznad rupe”, kazao je Ognjen Šukalo, docent na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci.

Ognjen Šukalo jedan je od devet profesora banjalučkog Arhitektonsko-građevinskog fakulteta koji su se Gradskoj upravi obratili otvorenim pismom u namjeri da spriječe ono što se planira izmjenom dijela regulacionog plana centralne gradske zone.

Doslovno iza leđa bana Svetislava Tise Milosavljevića niče novo stambeno naselje u Banjaluci. Upravo ban je zaslužan za izgled centralne gradske zone i za postojanje nekih od najreprezentativnijih objekata koje Banjaluka ima – Gradske uprave, Hrama, Banskog dvora. Upravo zbog gradnje u porti Hrama ovih dana se strahuje da Banski dvor više nikada neće izgledati isto i više nikada neće biti onakav kakvim ga je ban zamislio.

Jer bi potpuno zaklonio pogled na Banski dvor i prema mišljenju struke uništio arhitektonski, najznačajniji prostor u Banjaluci.

“Ne samo da taj objekat zaklanja vizuru Banskog dvora, narušava jedan identitet grada na taj način, već isto tako zaklanja i vizuru samog Hrama. U pitanju je nešto što urbanistički, arhitektonski gledano zapravo nije odgovarajuće ni za crkvu ni za Banski dvor”, kazao je Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu.

S obzirom na reakcije struke održana je burna javna prezentacija na kojoj su saopšteni negativni stavovi na prijedlog rješenja. Ishod – zahtjev za povlačenje nacrta, ali i pismo partijarhu Srpske pravoslavne crkve koje je, u svojstvu građanina potpisao banjalučki advokat.

“Ja sam pokušao na ovaj način da približim stavove jednih i drugih, odnosno da kolokvijalno rečeno dovevem za pregovarački sto i jednu i drugu stranu u želji da sačuvamo izgled grada”, kazao je advokat Aleksandar Jokić.

Odgovor partijarha još nije stigao, ali Gradska uprava je čula optužbe da pogoduje isključivo investitorima i smatra ih neutemeljenim. Primjedbe će kaže šef Odjeljenja za prostorno uređenje biti saslušane.

“Mi u važećem planu imamo ovdje parohijski dom koji niko ne spominje, na lokaciji rupe takođe imamo stambeno poslovne objekte koje niko ne spominje, nismo mi ti koji smo to tu prvi put ucrtali, ne znam zašto se nas optužuje za investitorski urbanizam kada je takvo nešto već egzistiralo u regulacionom planu”, kazao je Vuk Višekruna, šef Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka.

Koji kad se već mijenja, treba da se mijenja na bolje, kaže dio struke, navodeći i kako se ne može govoriti o privatnom vlasništvu na prostoru koji je namijenjen javnoj upotrebi. Kritikuje se čak i na velika zvona predstavljeno rješenje spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, ali ne sa estetskog, već sa stanovišta prostora na kojem se gradnja planira, a koji, smatraju kritičari prijedloga, nikako nije prikladan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!