“Srpsko jedinstvo” već pred prvim ispitom

Vijesti 07. aug 202107:26 0 komentara

Vrelo je ovo ljeto i na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Ne smiruju se tenzije na relaciji Dodik - Izetbegović, a izbor novog visokog predstavnika sporan je u pola države. A i, skoro uspostavljeno, jedinstvo stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj vrlo brzo se našlo na ispitu.

Neće biti neformalnih sastanaka sa Dodikom jer je opet uvrijedio Bošnjake, poručio je Bakir Izetbegović iz Tuzle.

“Jako ružne stvari je Dodik rekao o Bošnjacima i nije mu to prvi put. On se upustio u nešto gdje po meni nema šanse da nadjača. Je l’ neko može zamisliti da će se zemlje koje garantuju Dejtonski sporazum, prije svega SAD, povući pred Dodikom i SNSD-om, da će se NATO povući iz BiH, da će da ih nadjača? Da će snage koje stoje na istini i što je poduprto odlukom Inzka, da će one se povući pred istinom i stranom koja želi da glorifikuje ratne zločince”, pita prvi čovjek SDA.

Uslijedio je oštar i brz odgovor Milorada Dodika, koji kaže da Izetbegovića nije pominjao ni formalno ni neformalno.

“Neka prestane da umišlja i neka ostavi Republiku Srpsku na miru. Pošto su mu puna usta priče o multietičnoj BiH, neka odgovori – koliko je Federacija BiH multietična, gdje su Srbi u tom entitetu, gdje su njihova prava, imaju li oni uopšte prava po njegovom shvatanju multietičnosti”, izjavio je Dodik za Srnu.

Dan ranije je rekao da je sastanak sa novoizabranim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom moguć ukoliko to bude zajednički dogovor predstavnika stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj. Kao lokacija pominjala se Jahorina, zbog čega je uslijedila oštra reakcija DNS-vog predsjednika Nenada Nešića koji je saopštenjem poručio da Dodik razbija jedinstvo i pominje sastanke sa čovjekom koji za njih nije priznat.

“Nikoga ja od tih političara tu nisma predstavljao, niti sam bilo šta odlučio. Ja samo smatram da sa personom koja se zove Schmidt, a ne u svojstvu visokog presdstavnika bilo gdje, ali uz moj minimalan uslov da se dogovorimo mi. A ako nema dogovora, neće biti ni sastanka”, poručuje Dodik.

“To je posipanje pepelom gospodina Dodika nakon što je vidio reakcije iz opozicije. Bez obzira da li se radi o gospodinu Schmidtu, u kojem svojstvu i bilo kojim drugim aktivnostima odlučivaće isključivo PDP”, ističe Anja Petrović, PDP.

Za razbijanje srpskog jednistva predsjednik Ujedinjene Srpske optužje paraobavještajne službe.

“Nesporno je da se paraobavještajno podzemlje iz Sarajeva i zajedno sa međunarodnim predstavnicima vrlo jako angažovalo u namjeri da se postignuti nivo saglasnosti naruši i da je u igri i novac i igra na sujetu i ambicije i da se radi na pokušaju da se mi zavadimo”, zaključuje Nenad Stevandić, predsjednik Ujednjene Srpske.

Gašenje vatre stiže od predsjednika SDS Mirka Šarovića. Poručuje kako su građani ove zemlje umorni od ovakvih tema, da se u proteklom periodu reklo sve što se imalo, te poziva da se ostavi po strani krupna retorika i pokuša naći rješenje situacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!