Srušen crkveni zvonik u Drvaru

Vijesti 27. jan. 202117:14 > 17:18
Podijeli:
Izvor: FENA

Radnici GP "Komotin" Jajce danas su izvršili zahtjevnu operaciju skidanja tri brončana zvona, a potom i rušenja drvenog zvonika visokog 16 metara, izgrađenog uz privremeni bogoslužni prostor župe Drvar.

Operacija je izvedena uz pomoć specijalizirane dizalice visoke 30 m i trajala je sedam sati. Za vrijeme izvođenja radova policijski djelatnici MUP HBŽ zatvorili su za sav promet dio Titove ulice u središtu grada kako ne bi bili ugroženi ljudski životi i imovina.

Statika već dotrajalog zvonika teško je narušena i u nedavnim potresima oko Petrinje koji su se dobrano osjetili i u Drvaru, pa su statičari procijenili da se zvonik mora što prije ukloniti kako ne bi došlo do tragedije iznenadanim urušavanjem zvonika, priopćeno je iz Župe Drvar.

Zvonik je svojoj svrsi služio gotovo 25 godina.

Naime, u kolovozu 1996. poduzeće “Finvest” iz Čabra darovalo je ovaj improvizirani drveni zvonik župljanima Drvara, a podignut je uz zgradu nekadašnjeg Sokolskog doma (ili “Partizana” kako se zvao za vrijeme komunističke Jugoslavije) koja je Župi Drvar ustupljena u listopadu 1995. na korištenje dok se ne izgradi nova crkva sa svim pratećim objektima. Na zvoniku su se nalazila tri brončana zvona (težine 165, 105 i 70 kg) izlivena u čuvenoj ljevaonici zvona “Grassmayer” u Innsbrucku.

Župa Drvar prije tri godine kupila je zemljište na kojem planira gradnju pastoralnog centra za što je prošle godine ishodovana urbanistička dozvola, a ovih dana bi trebala biti gotova i građevinska dozvola, navodi se u priopćenju.

Pitanje izgradnje nove crkve sa zvonikom još nije riješeno, pa sve dok općinske vlasti ne riješe to pitanje, župljani Drvara sva će svoja bogoslužja i dalje vršiti u zgradi „Partizana“.

Komentari

Vaš komentar