Šta bh. agencije nude za novogodišnja putovanja: Svega nekoliko zemalja na listi

Vijesti 03. dec 202107:14 0 komentara
Anadolija

Rasprava o novim ograničenjima i pravilima prilikom putovanja postala je gotovo svakodnevna, a građanima Bosne i Hercegovine turističke ture i odmori u stranim zemljama uveliko su otežani i zbog činjenice da država građanima ne omogućuje jedinstveni QR kod. S obzirom da se novogodišnji praznici bliže, provjerili smo gdje to bh. građani mogu putovati, tačnije kakve su aranžmane turističke agencije u mogućnosti ponuditi.

U ponudi bh. građanima su Istanbul, te još poneka lokacija u Turskoj, potom Dubai i Budimpešta – ovo su najčešći odgovori na koje smo naišli. No, interes za putovanja je mahom veliki, potvrđuju nam iz turističkih agencija.

U fokusu su Istanbul i Dubai

“Fokusirani smo na Istanbul i Dubai. Što se tiče restrikcija, tu smo u normalnoj poziciji, jer Turska ne traži nešto previše, kod njih je još uvijek dovoljan samo antigenski test ili PCR, ovisi o toga kome je šta lakše. Još uvijek ne trebate biti vakcinisani pri ulasku, dok je za Dubai obavezan negativan PCR test. Kada ulazite u  Ujedinjene Arapske Emirate, po ulasku morate proći njihova testiranja, koja su besplatna”, priča nam Ahmed Makić iz jedne od sarajevskih turističkih agencija.

Od evropskih destinacija su bili primorani odustati, što nije uticalo na zainteresovanost građana.

“Ove godine zato smo odustali od evropskih aranžmana, jer većina zemalja Evrope traži izolaciju i slično. Moram priznati da su ljudi jako zainteresovani, jedan termin za Istanbul smo već u potpunosti popunili. Cijene za Istanbul, ovisno o hotelu, se kreću oko 700 KM, uključujući avio prevoz, smještaj u hotelu sa doručkom, te prevoz do aerodroma. Što se tiče Dubajia, novogodišnja putovanja su nešto skuplja od putovanja na ovu lokaciju inače”, pojasnio nam je Ahmed Makić.

I iz većine drugih kontaktihanih agencija saopšteno nam je isto – Turska je jedina lokacija u našoj ponudi gdje možete putovati bez problema.

“U ponudi imamo Istanbul, Kapadokiju i Dubai. Istanbul i Kapadokija su jedine lokacije gdje se može bez problema putovati, samo sa potvrdom o vakcinaciji ili antigenskim testom, dok je za Dubai obavezan PCR test. Interes građana je poprilično veliki, mi svake sedmice imamo grupe za Istanbul od 50 i više osoba, što se tiče interesa za Tursku”, rekao nam je Adin Čišić, uposlenik jedne od agencija.

Turska najveći hit, ali bez problema se može i u Mađarsku

No, neke od agencija, pored Turske, u ponudi imaju i put za Budimpeštu, za kojeg također vlada veliki interes jer se putovati može bez problema. Tu su i okolne zemlje, za koje su tipične individualne rezervacije, rečeno nam je.

“Imamo ponudu za Tursku – tu su Kapadokija i Istanbul, ali nudimo i put u Budimpeštu, gdje putujemo autobusom, cijena je zbog toga niža, pa je veliki interes građana. Trenutno, za ulazak u Tursku, ako putnici nisu vakcinisani sa obje doze, potreban je antigenski test. Što se tiče Budimpešte, ne treba nikakav dokaz o vakcinaciji ili testiranju – naši građani mogu ulaziti bez ikakvih testova u Mađarsku. Osim Turske i Mađarske, kao ponudu za novu godinu imamo i Hrvatsku, a ponuda se odnosi na Makarsku, Dubrovnik i Primošten. Što se tiče zainteresovanosti građana, Turska je, kao i svake godine, najveći hit”, rekla nam je Bahra Avdović, uposlenica jedne od turističkih agencija.

Zbog restrikcija se otkazuju planirani aranžmani

Turistički sektor je početkom pandemije bio jedan od najugroženijih, no svoju ponudu su turističke agencije u BiH bile primorane reducirati i ove zime, zbog brojnih restrikcija.

“Iz razloga što Turska nema neka posebna ograničenja, imamo aranžmane za Istanbul, vakcinisani mogu sa potvrdom – bez obzira o kojoj se vakcini radilo. Što se tiče nevakcinisanih putnika, rade antigen test, koji nije skup. Imali smo planirane aranžmane i za Pariz, ali s obzirom da je Francuska uvela neka ograničenja, to se neće realizovati, kao ni Beč. U ponudi još i Budimpešta, za koju ne trebaju testovi, kao i Atina za koju treba negativan antigenski test ili potvrda o vakcinaciji”, saopštila nam je Minela Karahment iz jedne od agencija.

“Imali smo ponude za Austriju, ali to neće moći biti realizovano, jer je zatvoreno. Zbog toga, mi se baziramo na okolne zemlje – Crnu Goru, Srbiju, ali i na Tursku”, rekli su nam iz jedne od agencija, dodavši da oni ipak primjete slabiji interes.

Tek iz jedne od kontaktiranih agencija su nam potvrdili da će moći sprovesti putovanja i na lokacije poput Beča ili Pariza – za koja, naravno, morate biti vakcinisani.

“Uz vakcinaciju, možete putovati i za Beč, Pariz i vidjet ćemo da li ćemo moći putovati i u Milano. Postoji veliki interes, jer su naši putnici mahom vakcinisani. Siguran sam da neće biti novih restrikcija za vakcinisane”, rekao nam je turistički radnik Edin Vejsilović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!