Šta BiH treba uraditi da bi COVID pasoši postali realnost

Shutterstock

Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine danas je saopćio da su pokrenute aktivnosti da se osiguraju privremeni COVID pasoši u ovom entitetu. Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Arif Nanić, pojasnio je za N1 šta je potrebno za njegovo izdavanje.

Nanić je naveo da je IDDEEA spremna biti tehnička podrška svim nadležnim institucijama koje će izdavati COVID pasoše te da je u maju još uputila odluku Vijeću ministara BiH o njihovom uvođenju.

COVID pasoši bi trebali imati tri važne stavke

“Odluka se odnosi i na to da taj COVID pasoš bude unificiran dokument koji je jedinstven sa svim onim elementima koje je potpisao Evropski parlament. Dakle, ta odluka je sada u proceduri usaglašavanja sa nadležnim entitetskim ministarstvima i mislim da bi se trebala usvojiti u narednom periodu”, rekao je Nanić.

POVEZANA VIJEST

Ranije se govorilo da bi COVID pasoši trebali imati tri važne stavke. Te stavke bi trebale sadržavati informacije o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima negativan test na koronavirus kao i to da li ga je prebolovala.

Nadležni se moraju elektronski uvezati

Osoba bi trebala ispunjavati jednu od tih stavki.

“Izdavanje COVID pasoša bi se moglo realizovati odmah nakon usvajanja odluke. Međutim, nadležna ministarstva zdravlja se elektronski moraju uvezati sa svim nadležnim organima koji budu izdavali takva dokumenta. Dakle, zdravstvene ustanove moraju biti međusobno elektronski uvezane i sa nama (IDDEEA) kao jednom jedinstvenom tačkom i to je propisano odlukom koja je trenutno u proceduri”, pojasnio je Nanić.

Danas je Skočibušić također istakao da bi COVID pasoši bili prepoznati u svim zemljama Schengena, ali i drugim državama. Na taj način bi se oni koji su vakcinisani mogli kretati bez PCR testa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad