Šta će biti fokus Erdoganove posjete BiH: Ekonomske teme ili izborna reforma?

Na samom početku predizborne kampanje, samo godinu dana od posljednje posjete, u Bosnu i Hercegovinu ponovo dolazi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Tokom sutrašnje zvanične posjete trebao bi se sastati s članovima Predsjedništva BiH, a potom i državnim parlamentarcima. Tradicionalno je, barem tokom proteklih posjeta, Erdogan posjećivao i Mezarje Kovači. Nakon BiH, ovog puta putuje u službenu posjetu Zagrebu. Iako su do sada, barem tako tvrde učesnici, prilikom susreta s Erdoganom dominirale ekonomske teme, mnogi pretpostavljaju da će ovoga puta u fokusu biti i izborna reforma.

Važan je trenutak u kojem turski predsjednik posjećuje Bosnu i Hercegovinu. Početak je predizborne kampanje, ali se i intenziviraju rasprave o implementaciji rezultata, u svjetlu neuspjelih pregovora o izbornoj reformi, mogućnosti da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona, te najava o teritorijalnoj reorganizaciji Federacije BiH, kao HNS-ov odgovor.

Stoga, mnogi smatraju da Erdogan upravo zbog izborne reforme dan nakon Sarajeva posjećuje i službeni Zagreb.

No, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji za Erdogana uvijek ima samo riječi hvale, tvrdeći da je veliki državnik, smatra kako će i ovoga puta dominirati ekonomske teme.

“Imamo niz ranije dogovorenih projekata njih treba da nastavimo da realizujemo pogotovo ovaj autoput Boegrad-Sarajevo, uopšte ne funkcionište niti se šta poduzima na prostoru Federacije, mi smo već poduzeli neke mjere, neke dionice puta se već grade u svakom slučaju razgovarat ćemo o tim ukupnim odnosima, biće interesantno čuti njega šta misli o ovim globalnim kretanjima, Turska ima upečatljiv stav vezano za ukrajinsku krizu oni su ostali izvan, sarađuju i s jednima i drugima, možda je to modalitet u kojem svijet treba da traži izlaz iz globalne krize”, naveo je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

U augustu prošle godine, nakon što je prisustvovao vjenčanju kćerke lidera SDA, Bakira Izetbegovića, Erdogan se susreo s članovima Predsjedništva BiH.

Dok su se Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović međusobno podsmijavali, raspravljali, čak i prevratali očima, Erdogan i kada je upitan da ocijeni političku situaciju u zemlji, pitanje je izignorisao, te nastavio o ekonomskim pitanjima i zajedničkim infrastrukturnim projektima do čije realizacije ni u međuvremenu nije došlo. Dan nakon Sarajeva, tek u Podgorici, kratko je prokomentarisao koliko je BiH važna za Tursku.

“Mi imamo historijsku odgovornost i obavezu ovdje zato nastavljamo posjete balknaskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti, jučer sam bio u BIH i razgovarao s našim prijateljima tamo njihovo zajedništvo je za nas veoma važno, vjerujem da BiH u jedinstvu i zajedništvu može prevazići svoje probleme”, rekao je 28. augusta prošle godine Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske.

S obzirom na to da je riječ o svjetskoj sili, Erdoganove česte turneje po Balkanu, su dobrodošle, smatra profesor međunarodnih odnosa na sarajevskom Internacionalnom univerzitetu, Jahja Muhasilović. Njegovo mišljenje je da će u fokusu biti ranije dogovarani i započeti infrastrukturni projekti, poput brze ceste Sarajevo – Beograd, no politika će biti neizbježna.

“Vjerovatno će pored ekonomske dimenzije dominirati političke priče, BiH ide uskoro u izbore i pretpostavljam da će i to biti na dnevnom redu između BiH konkrento i Turske. Pored toga ima i ovu regionalnu dimenziju svoje posjete gdje će posjetiti Srbiju i Hrvatsku i tamo su određeni projekti započeti, konkretno u Hrvatskoj džamija u Sisku jedan dio je i Turska sama finansirala i ovo je odlična prilika da se i ta džamija otvori, tako da Turska je zainteresovana za region jer se ovo već pretvorilo u tradiciju da je Erdogan gotovo svake godine pravi ove regionalne turneje”, mišljenja je Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa na IUS.

Tokom posljednje posjete, brojni građani dočekivali su s oduševljenjem Erdogana na sarajevskim ulicama. Uspio je tada okupiti i članove Predsjedništva BiH na jednom mjestu, s obzirom na to da je trajala blokada institucija koju su provodili politički predstavnici iz Republike Srpske, vođeni Zaključcima Narodne skupštine RS. A sva tri člana Predsjedništva o turskom predsjedniku kazali su sve najbolje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad