Šta će biti fokus novog predsjednika CIK-a? Kako do novca za opće izbore?

Vijesti 30. mar 202219:13 > 19:30 2 komentara
N1

Suad Aranutović novi je predsjednik Centralne izborne komisije BiH. Organizacija općih izbora biće mu prioritet u radu, no kako do novca za izbore? Federalno ministarstvo finansija dalo je negativno mišljenje na još jedan prijedlog CIK-a.

Novi predsjednik CIK-a Suad Arnautović izabran je jednoglasno. Organizacija općih izbora 2022. godine biće mu prioritet Bez obzira šta se bude dešavalo u političkom prostoru, CIK treba koristiti zakonske ovlasti, a to je iniciranje izmjena Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

“Ukazivat ćemo na stvari koje idu ka izmjenama, koje idu na štetu međunarodnih standarda i davati sugestije. Inicirat ćemo izmjene zakona iz nadležnosti nižih nivoa vlasti koje direktno ili indirektno utiču na izborni proces u BiH. Nemoguće je obaviti do kraja svoj zadatak ako nemate koordinacije i saradnje”, rekao je Arnautović.

A saradnje nije bilo mnogo u mandatu Željka Bakalara koji ostaje na čelu CIK-a do 1. aprila, kada novi predsjednik zvanično preuzima dužnost. Od prozivki da je komisija neligitimna, brojnih sudskih sporova, do ignorisanja i odbijanja zahtjeva za finansiranjem CIK-a, zakonom utvrđenih aktivnosti u izbornoj godini.

Posjetimo da je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine dalo negativno mišljenje na prijedlog odluke da akumulirani višak prihoda iz ranijih godina u iznosu od 11,7 miliona KM bude raspodijeljen za održavanje Općih izbora 2022. Ovakav prijedlog je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uputila prije više od deset dana, a nakon što je poručeno kako ne mogu dobiti novac jer još nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu

Nije tajna da HDZ BiH, čiji je član i federalna ministrica finansija Jelka Miličević smatra CIK nelegitnom jer konkursna procedura nije provedena.

Prema njima, nisu stečeni uslovi za izbore, jer do izmjena izbornog zakona nije došlo. O tome je, upravo državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda nedavno obavijestio evropskog povjerenka za proširenje koji je tražio da se osiguraju sredstva za održavanje izbora . U pismu Vjekoslav Bevanda uz ostalo kaže kako ministar finansija „nije adresa“ za rješavanje otvorenih pitanja.

Detaljnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare