Šta će biti sa malim akcionarima nakon najavljene dokapitalizacije HET-a?

Vijesti 17. jan 202220:14 0 komentara
N1

U vlasništvu Republike Srpske ostaje 80% Hidroelektrana na Trebišnjici i nakon najavljene dokapitalizacije, kaže uprava HET-a. Ali, šta će biti sa akcijama malih akcionara, te najavom učešća na berzanskoj aukciji elektroprivreda iz Fedracije Bosne i Hercegovine? Istovremeno, Vlada RS je ranije dala saglasnost da entitetska Elektroprivreda izađe na bečku berzu u januaru i zaduži se emisijom obveznica.

Prevara i pljačka, uzvikuju mali akcionari HET-a na pomen dokapitalizacije ovog preduzeća. Po njima, plan je da se akcije prodaju po 13 puta manjoj cijeni od realne. Tvrde da se otima oko 46, % vrijednosti akcija malih akcionara HET-a da bi se „nekom“ omogućilo kupovina 20 % akcija nove emisije za svega 25.230.000 KM.

“Taj „neko veliki“ bi poslije dokapitalizacije imao udio od 10,6 % HET-a (koji će sa „HE Dabar“ vrijediti 2 milijarde KM!). Pa bi tih 10,6% HET-a vrijedilo 212 mil. KM. Zarada 8,4 puta! Uložiš 25 mili. KM i dobiješ gratis još 187. mili. KM”, naveli su u saopštenju.

Mali akcionari koji imaju 20% preduzeća, tako bi trebali da “brane” svoj udio otkupom oko 87 000 000 akcija po cijeni od 0,29 pfeninga. Ako to ne učine, te akcije su slobodne na berzi. Vlada RS će, naglašava se, otkupiti svojih 80 %.

“Dokupiće toliko akcija da u sumi starih i novih akcija, Vlada RS bude vlasnik ovog preduzeća u iznosu od 80%”, rekao je Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Pitanje je postalo dnevno-političko, prvoklasno. Opozicione sumnje da je po srijedi tiha privatizacija.

“Svako iznošenje na berzu je privatizacija. Ko će se pojaviti u formi kupca, vidjeli ste da najjaču želju ima premijer FBIH da kupi te akcije”, izjavio je Miladin Stanić, poslanik SDS-a.

“Privаtizаciја “Еlеktrоprivrеdе Rеpublikе Srpskе” niје u prоgrаmu Vlаdе Rеpublikе Srpskе, niti pоstојi nаmјеrа zа privаtizаciјu bilо kоg njеnоg diјеlа. Pitanje dokapitalizacije će biti razmatrano na narednoj sjednici Vlade RS”, naveo je Petar Đokić, ministar energetike RS.

Zato je jasno iskazana namjera da se Elektropivreda RS u januaru zaduži emisijom obveznica i to na bečkoj berzi.

“Šta se postiže emisijom akcija, zaduživanjem, emisijom obveznica, na Bečkoj berzi, zašto idete tamo, zašto niste pokušali prikupiti taj novac na domaćem tržištu, jer ove kamate koje je RS plaćala na londonskoj i bečkoj berzi su više nego primamljive za naše banke”, pita se Siniša Vukelić, urednik Capital.ba.

Investitorima, ali i stanovništvu Istočne Hercegovine primaljiv je i projekat Gornji Horizonti, odnosno HE Dabar, koji se planira skoro pola vijeka (od 1980.godine). Sakupljanjem voda sa Gatačkog i Nevesinjskog polja, ali i ponornice Zalomke, puniće se akumulacija. Tunel Fatnica, dug preko 12 kilometara već je probijen , a predviđeno je da on bude dovodni tunel za HE Bileća. Ipak, protivljenje projektu iskazala je Hrvatska, ali i lider SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!