Šta će biti sudbina EUFOR-a: Muk u BiH uoči sjednice Vijeća sigurnosti

Vijesti 02. nov 202219:16 0 komentara
N1

EUFOR je ključan za očuvanje mira u BiH stoji između ostalog u izvještaju Christiana Schmidta. Upitno je da li će se on večeras obratiti, pretpostavlja se da neće. Nakon večerašnje rasprave o BiH, sutra se očekuje odluka o proširenju misije EUFOR-a.

Muk u BiH uoči sjednice Vijeća sigurnosti. Muk i u Evropi. Niko ne želi prognozirati ishod. No, nekadašnji šef misije BiH u NATO-u kaže, postoje informacije da će misija EUFOR-a u BiH biti produžena. Rusja najvjerovatnije, neće uložiti veto na tu odluku.

Hrvatska (ne)će u EUFOR

“To bi Ruskoj federaciji donijelo angažovanje NATO-a na terenu, koji osim robusnijih snaga bi se bavio ne samo sigurnošću, nego i integracijskim procesima, to je ono što Ruska federacija ne želi. Po tom tekstu operacija Althea će se produžiti za dodatnih godinu dana”, pojasnio je Alija Kožljak.

No, uz Rusiju, upitan je i stav Kine, te Hrvatske, čiji predsjednik negoduje što i hrvatski vojnici ne čine dio kontingenta.No analitičari smatraju da se Hrvatska neće usuditi ići tako daleko. Prethodno je generalni sekretar NATO-a poručio da je svima u interesu da se u BiH obnovi misija Althea.

Opširnije u prilogu Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!