Šta će reći komšija, familija… Briga o starim ljudima nije jednostavna stvar

Novi dan 25. maj 202210:50 > 13:31 0 komentara

Koliko teško donosimo odluku za smještanje roditelja u domove? Kakav je stav društva, a kakav religijskih zajednica? Zašto stariji u BiH govore da neće da budu teret djeci? Koliko su nam skromni smještajni kapaciteti u odnosu na potrebe? Gdje se smještaju dementne osobe? Znamo li se brinuti u svom domu o nemoćnima, brinuti se o nepokretnom bolesniku – pitanja su na koje smo tražili odgovore od Ljiljane Marjanović, psihologa u JU Gerontološkom centru Banja Luka, Zijada Memiševića, penzioniranog socijalnog radnika koji je čitav život radio sa starim i nemoćnim osobama, Sanelu Đešević, stručnu saradnicu za edukaciju u Gerontološkom centru u Sarajevu i Darija Novalića, novinara čija je majka smještena u domu.

Novalić je ispričao svoje iskustvo.

“Vremena su se promijenila. Prije je to bilo sramota, ako se ne možete do kraja života baviti svojim roditeljima, i u tom periodu ste imali po nekoliko generacija u kućama, i uopšte nije bilo dileme da ćete htjeti i željeti i paziti svoje roditelje do kraja života. Međutim, 21. je vijek i neke bolesti koje opterećuju naše roditelje ne dozvoljavaju da tako razmišljamo. Moja supruga i ja smo imali puno dilema, proučavali smo gerontološke centre u Sarajevu i definitivni zaključak je bio da potražimo pomoć gerontološkog centra”, priča za N1 Novalić.

Mladi odlaze, ostaju starci

Konsultovao se, kaže, sa mnogima, i svi su imali jedno rješenje, a to je smješaj u gerontološki centar.

“Moja supruga i ja smo dali svu snagu koju smo imali. Preselili smo se u vikendicu godinu dana, jer je zelenilo, i prizemna je, a dementne osobe moraju boraviti u prizemlju, nikako na višim spratovima, ne smiju imati kontakt sa upaljačima sa telefonom nekim drugim kuhinjskim aparatima koji mogu izazvati posljedice. Imali smo priliku da 24 sata budemo s mojom majkom, ali u jednom trenutku nam je trebala stručna pomoć, tako da smo spasili majku i spasili smo sebe. U centru ima svu pomoć”, rekao je Novalić.

Govoreći o prihvatanju, navodi, “okruženje uvijek gleda preko tuđeg plota, ali kad se istom okruženju desi slična situacija drugačije misle”.

“Ne mogu reći da me peče savjest, ali sa činjenicama koje su pred vama, shvatite da ni jedno rješenje nije bilo bolje. Oko moje majke u svakom trenutku je 5 ili 10 ljudi što mi ovdje u BiH nikako nismo mogli omogućiti. Srećom to nije više nikakva sramota”, rekao je naš sugovornik.

Zijad Memišević, penzionisani socijalni radnik, govoreći o kapacitetima u gerontološkim centrima, rekao je da nisu dovoljni.

“Centar u Nedžarićima ima 50 mjesta koja su predviđena za dementne osobe. Biologija radi svoje i tu nema nekakvog lijeka. U posljednje vrijeme je puno i privatnih centara otvoreno. Mladi odlaze, ostaju starci. Svi će oni doći u situaciju da traže pomoć. Najbolje je da porodica između sebe dogovori odlazak starije osobe u dom”, smatra Memišević, i dodaje da individua koja želi da nastavi život u centru mora sama donijeti odluku.

Usamljenost starijih osoba

Ljiljana Marjanović, psiholog u JU Gerontološkom centru Banja Luka, navodi, kad je pristanak dobrovoljan, tada je adaptacija lakša.

“Međutim, u slučajevima gdje djeca dovedu roditelje protiv njihove volje, i kažu im bićete ovdje mjesec ili dva, ta adaptacija ide jako teško. Postoji raspored na koji se treba privići, međutim kad se priviknu, svako ispadanje iz te rutine njima pada teško”, kaže Marjanović.

Sanela Đešević, stručna saradnicu za edukaciju u Gerontološkom centru u Sarajevu, kaže da je prosjek godina u centru 70 godina, s tim da sve više i češće dolaze mladi korisnici, a razlozi su zdravstvene tegobe, pretpljeni moždani udari i sve češća je pojava demencije u što ranijoj dobi, ali i usamljenost starijih ljudi.

Memišević navodi da je radio kao direktor dugo godina u Gerontološkom centru u Nedžarićima, ali nikada se nije desila zlupotreba roditelja ili od djece ili srodnika ili bilo kakve negativne radnje.

“Dogovor u porodici i odluka čovjeka da hoće u dom je primarna. Šta će reći komšija, šta će reći famiilija… briga o starim ljudima nije jednostavna stvar. Jako kompleksno i zahtjevno je raditi, i na kraju krajeva, zašto ne bismo koristili neke prednosti gerontoloških centara koja su se svugdje u svijetu pokazala korisnim”, zaključuje Memišević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!