Šta do sada znamo o utrci za Predsjedništvo BiH?

Vijesti 21. maj 202219:22 4 komentara
N1

Dok se novac za izbore čeka, oprezno se saopštavaju imena kandidata za članove Predsjedništva BiH, što su ujedno pozicije koje javnost najviše i zanimaju. Situacija u Federaciji BiH jasnija. Denis Bećirović kandidat je opozicije za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. U RS još se kalkuliše, pa se postavlja pitanje šta građane čeka u naredne četiri godine političkog djelovanja, te hoće li biti promjena.

Moramo biti promjena, a ne zamjena za aktuelnu vlast, poručio je SDP-ov Denis Bećirović, nakon što ga je opozicija u Federaciji BiH predstavila kao zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bećirović će nastupiti kao zajednički kandidat Trojke koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, a podršku će mu pružiti i NES i SBB.

Povezane vijesti

Da Bećirevićeva pobjeda nije upitna, uvjerene su i njegove kolege. Neki od njih (Fuad Kasumović) najavili su žrtvovanje svoje trenutne funkcije ukoliko ne dođe na poziciju jednog od tri člana Predsjedništva.

Prije četiri godine, podsjećamo, Bećirović je osvojio 33 odsto glasova u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. A budući da je više glasova imao samo Šefik Džaferović, izvjesno je da će se voditi ključna borba za ovu poziciju između njega i kandidata SDA. Po svemu sudeći, Bakira Izetbegovića, kojeg nastup opozicije, kako je rekao, nije mnogo zabrinuo.

Povezane vijesti

Kandidati za članove Predsjedništva BiH, su ujedno i pozicije koje javnost najviše zanimaju. Čeka se još na imena iz reda hrvatskog naroda. Ono što je do sada poznato jeste ponovna kandidatura Željka Komšića. Za razliku od Federacije BiH, situacija u Republici Srpskoj ine baš toliko jasna. Ono što se trenutno spekuliše je da aktuelni član Predsjedništva Milorad Dodik nema namjeru da obnovi mandat, pa se postavlja pitanje hoće li ponovo predložiti Željku Cvijanović, koja je ranije izgubila od Mladena Ivanića. Sigurno je, međutim, da je PDP potvrdio da će Jelena Trivić biti njihov kandidat za predsjednika Republike Srpske, a da će na poziciju člana Predsjedništva, podržati kandidata SDS-a. Ali ime iz ove partije još nije saopšteno. Neslužbeno, Dodikovu funkciju priželjkuje Mirko Šarović, ali i Milan Miličević, aktuelni načelnik općine Teslić. S druge strane, kao potencijalni kandidat navodi se i SDP-ov Vojin Mijatović.

Detaljnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare