Šta donosi novi ‘non-paper’ koji kruži Balkanom?

Vijesti 17. maj 202121:41 0 komentara
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Dan uoči današnjeg skupa koji podsjeća na 'zajedništvo' Evropske unije, regije i Zapadnog Balkana, procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji novi "non-paper" počeo je kružiti Balkanom.

Nakon prvog “non-papera” pod nazivom ‘Zapadni Balkan – put naprijed’, koji je predviđao ‘podjelu Bosne i Hercegovine i pripajanje Kosova Albaniji’, a navodno autorstvo se pripisivalo slovenačkom premijeru Janezu Janši.

Potpuni povratak Kosova

Jučer je takozvani “non-paper”, bez potpisa osvanuo u njemačkom političkom magazinu desničara – Zuerest.

Govori o odnosima Srbije i Kosova i predviđa potpuni povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina.

Spoljnopolitička novinarka RTV Slovenije, dugogodišnja dopisnica sa područja regije za N1 tvrdi da sve dolazi iz Beograda, te se odnosi na ‘rečenicu Aleksandra Vučića upućenoj pri posljednjem susretu sa Pahorom da u skladu sa rezolucijom UN-a, kojom granice ostaju nepromjenjljive na Zapadnom Balkanu, što znači da je i Kosovo Srbija.’

I Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, rekao je za N1 da “može da nasluti” da je ovaj novi non-paper potekao iz Beograda.

“Mogu da naslutim da je iz Beograda. On bi trebalo da bude odgovor na dvije stvari. Prvo na maksimalističke Kurtijeve zahtjeve iz Prištine, koji govori da nema o čemu da se pregovara, sem o tome da se uzajamno priznaju Srbija i Kosova. Odgovor vlasti iz Srbije preko ovog non-papera je da može da se razgovara o Kosovu, ali samo u okviru Srbije, pa makar i na 99 godina”, naveo je Popov.

Popov smatra da ovakva ponuda neozbiljno zvuči, te da je zakasnila bar 30 godina.

Jesu li ‘non-paperi’ opasnost za balkansko bure baruta?

Bh. novinar portala Politički.ba Sead Numanović, izuzetni poznavalac spoljno-političkih prilika, kazao je za N1 kako je još jedan ‘non-paper’ još jedan pucanj u prazno.

“Status Kosova riješen je i potvrđen presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu. Nikakvi ‘paperi’ i ‘non-paperi’ to ne mogu promijeniti. No, brine ovoliki priliv svakovrsnih ‘non-papera’ koji se odnose na Balkan. Do sada ih je bilo skoro pa 10! I za manje trusna područja to je opasno, kamo li za ‘balkansko bure baruta'”, tvrdi Numanović.

Upućuje na inflaciju ‘non-papera’, što svjedoči da Evropska unija prosto ne zna šta će ni sa Balkanom, a pod ‘Balkan’ podrazumijeva i Turske, ali i Bugarsku i Grčku.

Očiti da se nešto ‘kuha’ u kuhinjama evropskih prijestonica, ističe za N1 Numanović.

“Bojim se samo da se stvari ne prekuhaju i da ne ekplodira balkanski ‘ekspres-lonac’. Historija nas opominje da su i manje glupe stvari dovodile do velikih krvoprolića. Igranje sa ‘non-paperima’ treba završiti i treba se posvetiti pravom poslu. Za nas u Bosni i Hercegovini to je onih 14 prioriteta EU. Ne trebamo mi to ispuniti da bismo dobili taj nesretni kandidatski status. Mi to trebamo uraditi za nas. Jer tih 14 prioriteta koliko toliko uređuju državni sistem BiH. Mi ‘non- paper’ živimo već zadnjih nekoliko decenija. Valjda je više vrijeme da izađemo iz tog luđačkog stanja“, zaključio je za N1 Sead Numanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!