Šta građani Sarajeva misle o presudi Stanišiću i Simatoviću (VIDEO)

Vijesti 30. jun 202117:11 0 komentara
N1

Pred Haškim tribunalom danas je izrečena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću prema kojoj im se na teret stavlja da su pomagali i podstrekivali zločine u Bosanskom Šamcu te su osuđeni na po 12 godina zatvora, a građani glavnog grada Bosne i Hercegovine smatraju kako presuda nije adekvatna, ali da da je bitno da su osuđeni.

Mislim da presuda bilo koja da je izrečena, ne bi bila dovoljna satisfakcija za sve žrtve i preživjele tog zločina. Bitno je da su osuđeni, da ću biti zatvoreni. Kad bismo mi određivali, sigurno bi dali doživotne robije, međutim to nije moguće iz viših razloga, ali moramo biti zadovoljni“, rekao je jedan građanin Sarajeva.

Dugo se čekalo na presudu. Mislim da presuda nije adekvatna, ali takva je kakva je. Trebalo je puno više ljudi da bude uključeno u taj kompletan proces“, istakao je drugi građanin glavnog grada BiH.

Šta komentarisati kad je to sve manje-više poznato? Druga stvar, sve je odnekud organizovano. Kad se riješi ko pometnju pravi, sve će biti lako“, naveo je drugi sugrađanin.

Jedan Sarajlija je naveo da je očekivana presuda jer su Stanišić i Simatović učestvovali u razbijanju bivše države.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 12 godina. Osuđeni su da su pomagali i podstrekavali zločine koji su imali za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrba, ali samo iz Bosanskog Šamca, putem činjenja krivičnih dijela progona, ubistva, deportacije i nehumanih djela. Proglašeni su odgovornim po svih pet tačaka optužnice, ali ne za planiranje zločina. Pretresno vijeće je potvrdilo da su se dogodili strašni zločini u mjestima navedenim u optužnici (BiH i RH), ali ne da su ih oni naredili.

Ostaju u pritvoru dok im se ne odredi zemlja u kojoj će služiti kaznu. U kaznu im je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!