Šta je Ambasada Rusije napisala u obrazloženju svoje izjave o BiH i NATO?

Vijesti 23. mar 202113:42 > 13:54 5 komentara
FENA

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini saopštila je nedavno da će ta država morati reagovati, u slučaju zbližavanja BiH i NATO-a, na šta su, između ostalih reagovali i iz Stranke demokratske akcije. Danas u ponovo reagovali iz Ambasade Rusije navodeći da su obrazloženja navedene izjave poslana članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, zamjenici Predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković i pres-službi Stranke demokratske akcije.

U pismu koje su poslali SDA, iz Ambasade Rusije navode da se nadaju “kako će se pažljivim čitanjem uvjeriti da Rusija apsolutno nema namjeru miješati se u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine”.

“Štaviše, upravo Rusija pokušava da da maksimalni doprinos jačanju realnog suvereniteta Bosne i Hercegovine, insistirajući na zatvaranju u što moguće kraćem roku Ureda visokog predstavnika, koji je postao instrument vanjske kontrole i medunarodnog protektorata nad BiH. Kako bi organi vlasti BiH, koji odražavaju interese svih građana zemlje, imali mogućnost da zaista slobodno, a ne po nalogu izvana, donose bilo kakvu odluku o svojoj budućnosti. Zahvaljujemo se na vašem mišljenju. Ali i mi imamo svoje mišljenje koje ste slobodni da ne prihvatite. Ali kad izražavamo naše mišljenje, ne govorimo o ‘apstraktnoj Rusiji’, već o konkretnim, živim ljudima u našoj zemlji — pravoslavnim hrišćanima, muslimanima, budistima, svima protiv koga je usmjerena naoružana armada NATO-a”, navodi se u pismu koje je stiglo na adresu SDA.

N1

Podsjetimo, Ambasada Rusije u BiH je u četvrtak, 18. marta, je između ostalog, saopštila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja i reakcija na brojne publikacije koje hvale prednosti članstva BiH u NATO, Rusija morati reagovati na ovaj neprijateljski korak“.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare