Šta je Dodik zaboravio reći?

Vijesti 10. dec 202120:06 > 20:08 1 komentar
N1

Milorad Dodik morao je citirati prvu rečenicu iz Ustava BiH, da Republika BiH nastavlja svoje pravno postojanje kao država i da država vrši unutrašnju tranformaciju, ne entiteti.

Država je ta koja je priznata u međunarodnim granicima i kojoj je potvrđen kontinutet međunarodnim ugovorom, kaže za N1 Kasim Trnka ekspert za ustavno pravo kojeg je Milorad Dodik danas u nekoliko navrata citirao na sjednici NSRS i dodaje, Dodik uzima iz “Dejtona” samo ono što mu odgovara:

“Milorad Dodik se i danas kroz svoj govor pozvao samo na jednu odredbu dejtonskog Ustava BiH, član 3. tačka 1. gdje su nabrojene državne nadležnosti BiH, a onda u jednoj opštoj klauzuli kaže kako sve ostalo pripada entitetima. Međutim Dodik ne navodi ostale odredbe ustava koji nadopunjuju postojeću odredbu, a u kojoj se dodaje da će entiteti odmah početi pregovore o prenosu nadležnosti na državu BiH. Dalje, da će BiH bez entiteta moći pribaviti dodatne nadležnosti koje se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nezavisnosti, i da u tom smislu može formirati institucije koje su joj za to potrebne. On potpuno naopako radi, uzima samo ono što mu ide u prilog, a ne ono što je obavezno”, upozorava Trnka.

Ustavni sud sa stranim sudijama ustavna kategorija

Dodik je u svom govoru zaboravio spomenuti i da je Ustavni sud BiH sa svojim nadležnostima i stranim sudijama također ustavna kategorija, da su odluke Ustavnog suda obavezujuće, a to jeste Dejton na kojeg se poziva. S druge strane, mnogo je toga što nije do sada implementirano, a također je potpisano u Dejtonu poput Aneksa 9 koji govori o transportnoj kompaniji, na nivou BiH. O tome, ali i prihodima bez kojih bi RS ostala ukoliko bi izašla iz Uprave za indirektno oporezivanje ranije je govorila i i ekonomistkinja, Svetlana Cenić.

“Prihodi od UIO se dijele po krajnjoj potrošnji, ali ako gledate po mjestu uplata, onda je RS u manjini jer se možda svega 22 posto uplaćuju iz RS, ali se koeficijenti dijele po krajnoj potrošnji. Tu će izgubiti jako mnogo. Drugo, nadležnost države po ‘izvornom Daytonu’ su i carine, akcize i prevelmani, a samo PDV Dodik može da vrati to je samo dijelić u tim prihodima. Sve ostalo što čini sistem indirektnih poreza to je država. Ako već hoće ‘izvorni Dayton’, treba podsjetiti i na obavezu formiranja Transportne kompanije BiH koja nikada nije uspostavljena, a to znači putarine više neće moći uzimati entiteti. Doći će do smanjenja poreza, a on misli finansirati vojsku, a da ne govorimo o pravosudnom sistemu. Sve će to urušiti RS. I sve ovo tome vodi”, kaže Cenić.

Opozicija u RS jedinstvena

Opozicija je i danas na sjednici NSRS ostala jedinstvena. Milorad Dodik radi prije svega u ličnom interes. Do danas nije stigao odgovor gdje su za sve što predlaže novci?

“Iz RS u Ministarstvu odbrane i u OS BiH radi negdje oko 3 i pol hiljade Srba, 33.9 posto je Srba. Mjesečno dobijaju platu, BiH izdvaja oo 7 i pol miliona. Na godišnjem nivou izdvaja se oko 100 miliona maraka za te ljude. A mi govorimo o stvaranju vojske RS. Na osnovu čega?”, upitao se Darko Babalj, poslanik SDS-a, no odgovor nije dobio.

Visoki predstavnik pozvan da poništi odluke NSRS

Sjedinjene Američke Države u međuvremenu počele su s objavljivanjem imena osoba koja stavljaju na svoje “crne liste” zbog korupcije, organiziranog kriminala, u slučaju BiH, podrivanja dejtonskog sporazuma. Novih imena iz BiH nema. Da li se očekuju, Muhamed Šaćirbej, jedan od učesnika Dejtonskih pregovora, bivši ministar vanjskih poslova BiH, komentira

“Ja ne znam. Ali ono što treba reći, treba tražiti rješenja koja bi pomoglo svim građanima BiH i da Bosna i Hercegovina ide naprijed. I to je bio cilj Dejtona. Ne da vraća u prošlost, već da postavi temelj za bolje sutra”, kaže Šaćirbej.

Iz Naše stranke upozorili su da je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske pokazala svu destruktivnost politike Milorada Dodika. Destruktivnost je posebno pokazana činjenicom da je na današnjoj sjednici zabranjeno obraćanje predstavnici OHR-a, navodi se u saopćenju koje je stiglo iz Naše stranke. “Ovo mora biti shvaćeno kao zatvaranje vrata cjelokupnoj međunarodnoj zajednici”, dodaju.

Oglasili su se i iz SDA. S obzirom da informacije koje Narodna skupština RS-a razmatra nemaju snagu zakona, te nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH, pozvali su Visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuje da tako postupi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare