Šta nam donosi Turski tok?

Vijesti 30. mar. 202119:21 > 19:471 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Od prvog aprila dotok gasa u BiH ide preko Turskog toka, zbog jednostrane odluke Gasproma.

Iz BH Gasa i Energoinvesta oprečni stavovi. Dok jedni tvrde da ćemo zbog raskida ugovora sa mađarskim i srbijanskim transporterom gasa morati platiti odštetu od 23 miliona dolara, drugi odgovaraju kako je Turski tok dobrodošao i da će pojeftiniti usluge krajnjim korisnicima.

Decenijama ranije Federacija BiH se snabdijevala preko Ukrajine i Mađarske, odnosno Beregova, ali su ruske vlasti, nakon invazije na Krimu, započele zaobilaziti Ukrajinu prilikom distribucije plina, što su američke vlasti osudile. Novi tok označen je širenjem ruskog uticaja i monopola na gas.

Direktorica Energoinvesta kaže kako Turski tok donosi 20 posto niže cijene gasa, da se radi o odluci Gasproma na koju Eneregoinvest nije mogao da utiče i da zbog toga Federacija BiH ipak neće platiti 23 miliona dolara vrijednu odštetu iako se raskidaju ugovori sa kompanijama preko kojih je do sada išla isporuka gasa. Radi se o elementu više sile na koji nismo mogli uticati, poručeno je iz Energoinvesta. Ukoliko do toga i dođe, za to će dodaju, biti odgovoran BH Gas koji se umiješao u procedure nabavke gasa za što je za FBiH ekskluzivno odgovoran Energonivest, dok BH Gas radi na transportu gasa.

No postoji nekoliko spornih stvari u vezi navedene izjave. Federacija BiH je zakupila kapacitete u Mađarskoj za transport gasa i taj ugovor na snazi je do 2023. godine. U pismu uvjerenja u čijem smo posjedu, i Energoinvest i BH Gas još prije godinu dana obavezali su se da ugovor neće raskidati, odnosno da kompanija koja to uradi preuzima na sebe kompletan raskid ugovora.

S druge strane već sada je poznato kako tzv. element više sile neće bit priznat, a o čemu su Energoinvest već obavijestili aktuelni transporteri Mađarska i srbijanska kompanija, jer osim BiH i Srbije, nijedna druga zemlja nije pristala na promjenu rute. Ili prevedeno – penali od 23 miliona dolara sasvim sigurno dolaze na naplatu građanima Federacije, a to je tek početak.

Šta je problem sa Turskim tokom. Za početak nije izgrađen, i niko ne zna koliko će u konačnici koštati gas kada pravi ugovor bude sklopljen, jer ovo što sada imamo je ankes ugovora. No, ono što je važnije, kako navode iz BH Gasa, radi se o političkoj odluci kojom Rusija drastično povećava kontrolu gasa prema FBiH.

Nije tajna da su SAD zaprijetile sankcijama svim pojedincima, kompanijama i organizacijama koje na bilo koji način učestvuju u ruskim plinskim projektima Sjeverni i Turski tok, a koje smatraju dodatnim jačanjem ruskog utjecaja na Balkanu. Ovo se uz ostalo navodi i u službenoj zabilješci sastanka u Američkoj ambasadi koji je održan još prije godinu dana, a u čijem smo posjedu.

Za razliku od direktorice Energoinvesta, koja tvrdi kako će Turskim tokom isporuka postati stabilna i jeftinija, u BH Gasu odgovaraju da će cijene gotovo sigurno poskupiti za 20 posto i da oni za to neće biti odgovorni.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

 

Komentari

Vaš komentar