Šta o povećanju penzija od 4 posto u RS kažu penzioneri? “To je meni 12 KM”

Vijesti 07. feb 202219:042 komentara
Izvor: N1

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ukupno, na godišnjem nivou za BiH u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena od 6,4% što je zabrinjavajući podatak. Predstavnici vlasti kažu “u toku su, rade na tome”, ali od konkretnih rješenja, ni traga. Tradicionalno, na udaru su najviše penzioneri, ali i zaposleni u realnom sektoru, koji, nerijetko, mjesecima čekaju zarađene plate.

Najviše su rasle cijene stanovanja, vode, struje, plina i drugih energenata, te hrane hrana i bezalkoholnih pića. Vlast, s druge strane, izbjegava odgovornost, baveći se svime, sem onim što bi trebalo.

“Mi usred ekonomske krize imamo priču o ratu koja je, krajnje, isfolirana. Kad pričate o ratu vi podstičete intenzivnije iseljavanje i sprečavate strane investitore. Sigurno je više od 2/3 stanovništva siromašno”, konstatovao je Marin Bago, predsjednik Udruženja “Fortuna”.

Mjesečna potrošačka korpa koja iznosi oko 2.300 KM nedostižna je mnogim porodicama, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe manja je od 50 posto. Upućeni podsjećaju da BiH ne kontroliše svoje tržište, a robne rezerve, nemamo.

“RS nema ni robne rezerve. To su razlozi što na neke stvari ne možemo uticati”, izjavila je Murisa Marić, iz Udruženja za zaštitu potrošača “Don”.

Povezane vijesti

Porast cijena najteže podnose penzioneri i zaposleni u realnom sektoru, od kojih mnogi mjesecima čekaju zarađene plate.

“Da mi nije djece ne bih izdržala sa svojom penzijom. Ta poskupljenja se više ne mogu upratiti”, rekla nam je jedna penzionerka.

Rast cijena zabilježen je i na gradskim pijacama.

“Cijene su 20-ak, 30% veće u odnosu na prethdni period”, pojašnjavaju trgovci.

“Rijetko da neko kupi kilogram ili dva. Jer penzioneri čekaju da odu u poštu, plate svoje račune, pa šta im ostane”, dodaju nam prodavači.

U odnosu na prošlu godinu, neki proizvodi poskupjeli su dvostruko. A sve je krenulo od povećanih cijena nafte na svjetskom tržištu.

“U prošloj godini došlo je do 50% većih cijena goriva za godinu dana, a sad samo u prva dva mjeseca imamo 13% povećanje cijena. Zbog toga što smo 100% osuđeni na uvoz, na berzu, u ovom trenutku imamo ovakve cijene”, pojasnio je Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH.

Ovo, dalje, povlači posljedice i u sektoru uslužnih djelatnosti, pa su pojedini prevoznici javnog prevoza već podigli cijene karata. Cijene taksi usluga, za sada, neće rasti.

“Mada sa ovim današnjim cijenama goriva, poslujemo na nekoj granici ekonomske opravdanosti”, upozorava Hasib Lošić iz Udruženja “Sarajevo taxi”.

Pored unutrašnjih problema, na tržište BiH utiču i globalni. Razni trgovački ratovi u svijetu, uslovljavaju poskupljenja energenata i proizvoda, ali i nestašicu određenih proizvoda, smatraju ekonomsiti.

A u tim okolnostima, vlast RS hvali se povećanjem penzija od 4%. U ovakvim okolnostima, najstarijoj populaciji, to ne znači ništa.

“Koliko god podignu penziju ili platu, više odu cijene gore i onda šta si dobio, nisi dobio ništa”, govore nam građani.

“Ovo 4% što su nam dali je ništa. To je meni 12 KM”, naglašavaju penzioneri porazne podatke.

“Štedim na svemu. Pokrivamo se”, još jedan je u nizu sličnih komentara.

Da svako povećanje cijena treba kontrolisati i vidjeti da li je ono realno ili ne, izjavio je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. I dalje bez konkretnih prijedloga.

“Ono što je ekonomski realno, što je tržišno realno, ne može čovjek ni da to brani”, izjavio je Dodik.

Na poražavajuću statistiku nijema je i Federalna Vlada, stava je analitičar Žarko Papić. A zbog sve većih podjela u društvu, građani će se i dalje suočavati sa dramatičnom ekonomskom i socijalnom krizom.

“Vidjeli ste sad kako se manevriše na prijedlog Elektroprivrede, kako će povećavati cijene privrednim subjektima, preduzećima, a da to, kobajagi, ostane 20%”, rekao je Papić.

OA dok se vlasti hvale da drže sve konce u rukama, ekonomisti poručuju da se inflaciji ne nazire kraj, te da su trenutna poskupljenja samo uvod u ono što nas očekuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar