Šta o vakcinisanju kažu Islamska zajednica i Katolička crkva u BiH

Vijesti 31. mar 202111:29 0 komentara
JEFFREY SHERMAN / AFP / VALLEY CHILDREN’S HEALTHCARE

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podržava vakcinaciju stanovništva protiv COVID-a 19, imajući povjerenje u ono što su o tome kazali stručnjaci. Iz Katoličke crkve za N1 su naveli da slijedi nauk Opće Crkve, te da se nikada nije ni pitala cijepiti se ili ne, nego je bilo pitanje o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podržava vakcinaciju stanovništva protiv COVID-a 19, imajući povjerenje u ono što su o tome kazali stručnjaci.

Odgovor na postavljeno pitanje redakcije N1 dao je fetva-i emin prof. dr. Enes Ljevaković.

“Islamska zajednica o ovom pitanju do sada nije zauzimala službeni stav putem nadležnih tijela/organa. Budući da je ovo prije svega medicinsko/zdravstveno pitanje, mi se u tome općenito oslanjamo na medicinsku i farmaceutsku struku i nauku. Kao i u slučaju drugih bolesti, idemo s povjerenjem ljekaru na pregled i koristimo lijekove koje propiše, tako se trebamo ponašati i kad je riječ o vakcinisanju. Svakako da pacijenti imaju pravo znati kakve lijekove koriste i kojeg sastava, uključujući i sadržaj vakcina koje im se nude”.

Dodaje da ukoliko se nema mogućnost izbora, onda se postupa po principu nužde.

Iako su se pojavile određene špekulacije u vezi pojedinih komponenti svinjskog porijekla (želatin), nema zvanične potvrde takvih tvrdnji. Ukoliko bi se potvrdilo da u nekim vrstama vakcine ima takvih sastojaka, a u drugim nema, a u prilici smo birati između te dvije vrste (kod različitih proizvođača), svakako da je bolje odabrati ovu drugu vrstu. Ako nemamo mogućnost izbora, onda postupamo prema principu nužde, u skladu sa sličnom situacijom o kojoj se govori u ajetima kojima se zabranjuju određene vrste hrane, gdje se navodi: „osim ako budete primorani na to (u nuždi)” (Sure El-Bekare, 173, El-Maide, 3, El-En'am, 145, En-Nahl, 115). Budući da se radi o ozbiljnoj prijetnji zdravlju/životima ljudi i normalnom odvijanju važnih društvenih aktivnosti, slučaj pandemije i vakcinisanja kojim se prevenira zaraza, može se podvesti pod načelo nužde. Ukoliko vakcinacija bude zakonski obavezna, nužda je očigledna, a ako bude dobrovoljna, onda će svako procijeniti šta je za njega bolje. Savjetujemo da to bude uz konsultaciju s ljekarom“, zaključuje Ljevaković u odgovoru.

Kada je riječ o Katoličkoj crkvi, kažu da oni u svojoj praksi slijede učenje Opće Crkve.

“Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini slijedi nauk Opće Crkve. Nikada se nije ni pitala cijepiti se ili ne, nego je bilo pitanje o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19. Svaku dilemu u tom pogledu razriješila je vatikanska Kongregacija za nauk vjere Bilješkom o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv covida-19 od 21. prosinca 2020., a sam tekst je odobrio papa Franjo.

Tako je među ostalim navedeno da se sva cjepiva koja su odobrena kao klinički sigurna i učinkovita mogu koristiti u dobroj vjeri. Osobito je sporna bila uporaba cjepiva koja su u svojim istraživačkim i proizvodnim procesima koristila stanične linije iz tkiva dvaju fetusa pobačenih u 60-tim godinama prošlog stoljeća. I u tome pogledu Kongregacija za nauk vjere dala je pristanak za korištenje takvih cjepiva uz objašnjenje: „U tom smislu, kad etički nesporna cjepiva protiv covid-19 nisu dostupna (npr. u zemljama gdje etički nesporna cjepiva nisu dostupna liječnicima i pacijentima, ili gdje je njihova distribucija otežana zbog posebnih uvjeta skladištenja i prijevoza, ili kada se u istoj zemlji distribuiraju različiti tipovi cjepiva, a zdravstvene vlasti ne dozvoljavaju građanima da izaberu kojim će se cjepivom cijepiti), moralno je prihvatljivo primiti cjepiva protiv covida-19 koja su tijekom istraživanja i proizvodnog procesa koristila stanične linije pobačenih fetusa”, navode iz Crkve.

Još su dodali sljedeće:

“Međutim, treba naglasiti da moralno dopuštena uporaba ovih vrsta cjepiva, zbog određenih uvjeta koji ga takvim čine, sama po sebi ne daje legitimitet, pa čak ni neizravan, praksi pobačaja i nužno pretpostavlja protivljenje praksi pobačaja od strane onih koji ova cjepiva koriste. Isto tako Crkva se zalaže da cjepiva budu dostupna svima, osobito onima u najsiromašnijim zemljama. ‘Postoji i moralni imperativ za farmaceutsku industriju, vlade i međunarodne organizacije, da osiguraju da cjepiva koja su s medicinskog gledišta učinkovita i sigurna, ali i etički prihvatljiva, budu dostupna i najsiromašnijim zemljama, i to na način koji im neće biti preskup. Nedostatak pristupa cjepivima u protivnom bi postao još jedan oblik diskriminacije i nepravde koji osuđuje siromašne zemlje da nastave živjeti u zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom siromaštvu’, stav je Katoličke Crkve kojega je izrekla spomenuta Kongregacija”, naveo je za N1 don Dražen Kustura, Predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!