Šta pišu strani mediji o prijateljskom meču BiH i Rusije

Vijesti 09. sep 202222:16 0 komentara
N1

Potvrda iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da će se odigrati prijateljski meč između reprezentacije BiH i Rusije već je izazvala brojne reakcije u domaćoj javnosti, a vijest je odjeknula i van granica zemlje.

Kako prenosi Reuters, jedan od najboljih članova bh. ekipe Miralem Pjanić kritikovao je ovakvu odluku, a oglasila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je zaprijetila prekidom suradnje sa Nogometnim savezom ukoliko se ova odluka ne povuče.

Prijateljski meč bi se trebao odigrati u Sankt Petersburgu 19. novembra, dan pred početak Svjetskog prvenstva u Kataru u kojem ove dvije reprezentacije ne učestvuju – Rusija zbog zabrane u međunarodnim takmičenjima koju su joj uvele FIFA i UEFA nakon invazije na Ukrajinu, a BiH zbog neuspjeha u kvalifikacijama.

Ova odluka nije dobra. Bez riječi sam”, kazao je Pjanić, prenosi Reuters, dodavši kako u Nogometnom savezu “znaju šta mislim”.

Reuters podsjeća kako Rusija nije odigrala niti jednu međunarodnu utakmicu za seniore nakon poraza od Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 14. novembra 2021.

Ukoliko se prijateljska utakmica odigra, bh. tim bi bio prva europska ekipa koja će od tog datuma zaigrati s Rusijom, koja je još najavila i prijateljske utakmice protiv Kirgistana 24. septembra i protiv Irana u novembru.

Britanski Independent piše kako je Rusija pod političkim, financijskim pa i sportskim sankcijama od početka invazije na Ukrajinu, pa je tako ova zemlja povučena iz doigravanja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

“Međutim, sada su spremni vratiti se s najmanje dvije prijateljske utakmice u nadolazećim mjesecima, pri čemu su i Kirgistan i BiH potvrdili raspored utakmica”, navodi se u tekstu.

Ruski mediji: Postignut načelni dogovor

Ruski mediji prenose stav Ruskog nogometnog saveza, iz kojeg je poručeno kako je “postignut načelni dogovor o organizaciji prijateljske utakmice s reprezentacijom Bosne i Hercegovine,” te kako će “više detalja o ovoj utakmici biti uskoro objavljeno”.

Uz podsjetnik o suspendiranju Rusije iz međunarodnih takmičenja, ruska novinska agencija Tass piše kako je ta odluka donešena zbog “specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini”.

Russia Today navodi kako su iz Nogometnog saveza također potvrdili da je postignut dogovor o odigravanju utakmice u Gazprom Areni, čiji je kapacitet 67 hiljada sjedišta.

Podsjećamo, odluku je donio komitet za hitnost Nogometnog saveza BiH, uz pet glasova za i jedan protiv. Iz UEFA-e su kazali kako ove vrste takmičenja nisu u njihovoj nadležnosti. Pojedini ukrajinski mediji su oštro reagirali, pozivajući Nogometni savez da zaustavi odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!