Šta podrazumijeva proširenje sankcija SAD-a Miloradu Dodiku?

Vijesti 06. jan 202219:38 0 komentara
N1

Postojeće sankcije koje je Milorad Dodik dobio još 2017. godine zbog ometanja provedbe Dejtonskog sporazuma produljene su i proširene, na osnovu nove izvršne uredbe američkog predsjednika. Prema toj odredbi odgovoran je za potkopavanje institucija, ali i korištenje svog službenog položaja za gomilanje bogatstva. Na taj je način djelovao i prema Alternativnoj Televiziji iz Banje Luka koja je, kako se navodi, u privatnom vlasništvu tvrtki blisko povezanih s Dodikovom obitelji. Novac iz javnih poduzeća usmjeravan je izravno ATV-u, u koruptivne svrhe.

Od nedovoljno fokusiranih sankcija koje će Milordu Dodiku donijeti izbore, do posljedica koje će direktno osjetiti i svi saradnici i finansijeri ovog člana Predsjedništva BiH, na to bi se mogli svesti komentari na sankcije nametnute Dodiku i ATV-u.

Zukan Helez potpredsjednik SDP, nakon sastanka sa američkim ambasadorom u BIH za N1 kaže – stvari su ozbilnije nego ih vladajuća elita u entitetu RS nastoji prikazati.

U saopćenju Ministarstvu finansija SAD u dijelu koji se odnosi na posljedice uz ostalo je navedeno da će sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta, a koja se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontrolira državljanin SAD-a, biti blokirana.

Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD-a, ili se obavljaju unutar Sjedinjenih Država, a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih.

Svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, također bivaju blokirani.

Da li ovo znači da će automatski biti blokirani i vlasnici ATV, u ovom slučaju preduzeća poput Pointera a koji su bliski porodici Dodik, nigdje nije izričito navedeno, primjetio je to Nebojša Vukanović.

No, većina osoba koji su dobri poznavatelji djeloavanja američke administracije, a koji nisu željeli pred kameru slažu se kako treba pričekati objašnjenja, ali i novi spisak do kojeg će sigurno uskoro doći i koji bi trebao obuhvatiti i frme i pojedince i u entietu Federacija. Svetlana Cenić kaže i kako bi se američkim sankcijama uskoro trebale pridružiti i one iz Velike Britanije, ali i EU.

Za razliku od sankcija Miloradu Dodiiku i ATV-u, sankcije Mirasadu Kukiću i Milanu Tegetiji i njegovoj supruzi nametnuo je State Department i one se odnose na zabranu ulaska u SAD i blokadu imovine ukoliko je imaju u SAD. Sankcije slične onima koje su 2018., odnosno 2020. nametenute Nikoli Špiriću i Amiru Zukiću. No to nije spriječilo vlasti BiH da Špirića 2020. godine na četiri godine imenuju članom Parlamentarne komisije BIH za nadzor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!