Šta Rusija može učiniti u vezi sa aktualnom situacijom u BiH

Vijesti 10. okt 202119:05 > 20:46
N1

Na marginama obilježavanja 60 godina Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik trebao bi se u Beogradu sastati sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom. Dodik kaže - govorit ćemo i o Ustavnom sudu ali i visokom predstavniku. A što u situaciji kada se sve češće spominju sankcije i Amerike, ali i Evropske unije, Rusija može učiniti i na koji način djelovati kada je u pitanju aktualna situacija u BiH?

Samit Pokreta nesvrtanih počeo je u Beogradu.

Doborodošli. Hoću da kažem predstavnicima 105 zemalja, danas u Beograd i Srbiju, kao i predstavnicima 9 međunarodinhi organizacija“, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

A među njima je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, iz čijeg je kabineta najavljeno je da će imati i nekoliko bilateralnih sastanaka sa dužnosnicima zemalja sudionica ovog dvodnevnog skupa.

No, s najviše pozornosti prati se hoće li se susresti sa ruskim šefom diplomacije.

Razgovarat ćemo o aktualnoj situaciji svakako ovdje. Ja ću ministra Lavrova upoznati svakako sa radom Ustavnog suda, visokog predstavnika koji se ovdje nameće, a nema iza sebe legitimno odabranu proceduru“, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Lavrov i Dodik posljednji put su se sreli u Sarajevu, a zbog poklonjene ikone bili tema i brojnih svjetskih medija.

Mene živo zanima hoće li gospodin Dodik ovaj put odnijeti Lavrovu portret Josipa Broza Tita pošto je Samit nesvrstanih. Još mi je zanimljivija pozicija Rusije koja je tu valjda promatrač, a nesvrstani su valjda stvoreni da ne budu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ni sa tadašnjim Sovjetskim savezom. Kako god, mislim da Milorad Dodik mora ojačati veze sa Ruskom Federacijom i Moskovm, prije svega mora gledati šta će biti s njim i njegovom političkom karijerom. To su neke stvari o kojima bi on trebao da razgovara sa Lavrovim, ako uopće do tog susreta dođe, poslije svih ovih afera“, komentarisao je Dragan Bursać, novinar i kolumnista.

A što u situaciji kada se sve češće spominju sankcije i Amerike ali i EU, Rusija može učiniti i na koji način djelovati kada je u pitanju aktualna situacija u BiH.

U američkom filmu gledali smo ‘Spasavanje vojnika Ryana’, a sada je izgleda na sceni pokušaj spasavanja ruskog igrača Milorada Dodika, koji je po mom mišljenju u dubokom ofsajdu. Izgleda da je Mile, kako ga neki zovu, prevazišao i ruska očekivanja u izazivanju problema u Bosni i Hercegovini. Rusija njega podržava, ali čini se da je prevazišao i crvenu liniju i kod njih, jer je protiv sebe cijeli svijet okrenuo, tako da sada, čini mi se, sve izvjesnije da bi Dodik definitivno mogao da padne”, kazao je Đuro Kozar.

Zbog posljednje retorike i najavljenih poteza o povlačenju iz Oružanih snaga, VSTV-a i Uprave za indirekno oporezivanje, još se čeka reakcija međunarodnih dužnosnika. Željko Komšić pak situaciju vidi na sljedeći način:

Ako Milorad Dodik misli da treba ići ovim putem kakvim ide, moglo bi se desiti da cijenu tog njegovog ludila plati cijela Republika Srpska, u smislu dotoka financijskih sredstava“.

Sigurno je da će sankcija biti, sigurno je da će one biti ekonomske, i sigurno će uslijediti ako ne krajem, onda početkom iduće godine. Dodik je i na mnogo žešće stvari brzo omekšavao, tako da su to neke stvari koje treba očekivati“, kazao je Bursać.

Stoga se najave i stav Milorada Dodika možda i promijene, nakon susreta koje bi lider SNSD-a trebao imati prilikom posjeta Beogradu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad