Šta se dešava u slučaju Džene Gadžun, Tužilaštvo ne odgovara advokatu roditelja?

Vijesti 03. feb 202212:34 > 12:44 0 komentara
N1

Dva i po mjeseca nakon tragične smrti Džene Gadžun iz Kaknja, roditelji, a ni njihov pravni zastupnik Almin Dautbegović nemaju informacije kao oštećena strana iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

N1 je u posjedu dopisa koji je Glavnoj tužiteljki Kantona Sarajevo, Sabini Sarajlija, uputio advokat roditelja, Almin Dautbegović.

U prošloj godini smo uspjeli ostvariti kontakt sa postupajućim tužiteljicama. Međutim, nakon toga to ne uspijevamo. Niti mailom, niti putem telefona, nismo u mogućnosti dogovoriti termin u kojem bismo se informisali o stanju predmeta, niti informacije o tome dobijamo na drugi način. Postupajuće tužiteljice su takav odnos prema nama pravdale time što imaju mnogo posla, a uz to su kruto tumačile relevantne odredbe ZKP-a FBiH, kojima je određen procesni položaj oštećenih u krivičnom postupku“, navedeno je u dopisu Advokatskog ureda Dautbegović.

Roditelji male Džene očajni i nezadovoljni – slijede li protesti?

Ožalošćenim roditeljima, nesretno preminule dvoipogodišnje djevojčice, ovo nije prihvatljivo. Oni žele doznati razlog smrti, te ostale podatke iz istrage, u onoj mjeri u kojoj to ne bi ugrozilo istragu, te su veoma nezadovoljni sadašnjim stanjem, navedeno je u dopisu.

Stoga vas molimo da, u okviru svojih ovlaštenja, riješite ovu situaciju, koji god da su razlozi na strani ovakvog ponašanja tužitelja i o tome nas obavijestite.

U protivnom, bit ćemo prinuđeni obratiti se Federalnom tužilaštvu i VSTV-u, a uz to nećemo više sprečavati proteste koje su oštećeni i brojni građani htjeli organizirati ispred vašeg tužilaštva, a za koje smo u tom momentu cijenili da nisu potrebni, jer smo smatrali da se ovakva situacija neće desiti“, ističe advokat Almin Dautbegović u dopisu Glavnoj tužiteljiki KS, Sabini Sarajliji.

Podsjetimo, operacija dvoipogodišnje Džene je bila rutinska, oftalmološka operacija očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa. Završila je fatalno. Smrću djevojčice.

Operacija Džene bila je u opštoj anesteziji koja je zakonom potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama ( Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom). I drugo, opšta anestezija je vršena, utvrdila je zdravstvena inspekcija Kantona Sarajevo, anesteziološkim aparatom koji nije verifikovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!