Šta se desilo u noći kada je stradao Dženan: Ovo je prvobitni iskaz Alise Mutap

Vijesti 16. jun 202115:22 > 15:46 0 komentara
N1

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, a 15. februara je preminuo na UKCS-u. Kada je napadnut, bio je u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede. Do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je zadobio povrede koje su dovele do smrtnog ishoda.

Prvobitno je bilo riječi o tome da ga je udario automobil, ali je istragom utvrđeno da su povrede nastupile od udarca odnosno da je napadnut i pretučen.

Motivi za ovo gnusno zlodjelo nisu poznati, a tokom istrage privođeno je nekoliko osoba koje su nakon ispitivanja puštene na slobodu.

Seferovići uhapšeni, pa kasnije dva puta oslobođeni krivice

N1

Prvi uhapšeni su bili Ljubo i Bekrija Seferović, koji su se teretili da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Memić, a Alisa Mutap, tadašnja njegova djevojka – teško je povrijeđena.

VEZANE VIJESTI

Alisa Mutap, sada Alisa Ramić, uhapšena je 16. juna 2021. godine, zajedno sa još jednom osobom.

Kako je navedno, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo postupaju po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH vrše pretrese na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo, jedna na području općine Ilidža, druga na području općine Stari grad Sarajevo, s ciljem prikupljanje dokaza, rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela koja su predmet istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine u okviru slučaja “Dženan Memić”.

Svjedočenje Alise Mutap

Mutap je 24. oktobra 2016. godine svjedočila pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, gdje je rekla da se ne sjeća većine detalja, da ima amneziju.

U nastavku vam donosimo detaljnije svjedočenje Alise Mutap.

Na pitanje tužioca šta se desilo tog kobnog osmog februara, kazala je

“Taj dan provela sam sa prijateljicom Zerinom do večeri. Dobila sam nekoliko poziva od rahmetli Dženana da se nađemo, što sam i prihvatila“.

Kazala je da su ona i preminuli Dženan bili u vezi.

“Bili smo u vezi. Našli smo se kod MUP-a na Ilidži. Pogledala sam koliko je sati, bilo je devet. Otišli smo kod Vidikovca, tamo je bilo puno i on je predložio da odemo kod Mahira na pizzu, ali ja nisam bila za to. Zatim smo se dogovorili da odemo na Ilidžu u Veliku aleju da prošetamo“, dodala je.

Kaže da su se parkirali kod hotela Casa Grande.

“Parkirali smo se kod Casa Grandea, noć je bila mirna. Krenuli smo polako prema Velikoj Aleji, išao je uz moju lijevu stranu. U jednom trenutku sam ga željela pitati i on je u tom trenutku trznuo glavom prema meni i od tada se ništa ne sjećam. Nikog nisam čula, bio je mir i tišina. Učinilo mi se da je to bilo kao da je on vidio nešto iza nas i ja sam tada izgubila svijest“.

Alisa Mutap je još dodala da se nakon dva dana sjetila samo još jedne scene.

“Sjetila sam se jedne scene – kako sam ja u nekom polusvjesnom stanju vidjela vozilo tamno zelene boje. To se desilo dva dana poslije događaja. Ja ne mogu da se sjetim u kakavom je položaju bio Dženan, ali ja kada sam vidjela to vozilo da se udaljava bila sam u ležećem, poluležećem položaju. Osoba u vozilu je bila sa razbarušenom kosom i kao da je bio prljav u licu”, kazala je Mutap.

Alisa Mutap – tražila je da se tokom svjedočenja ne snima, niti fotografiše. Takva je bila i odluka sudskog vijeća. Mutap je govorila bez puno detalja uz napomenu da se nakon gubitka svijesti kobne februarske noći većine – ne sjeća. Pomenula je da je i sama bila žrtva – sa odjećom punom krvi i povredama – glave, ramena, leđa i prsta. Sjećanje je služi do trenutka trzaja glavom Dženana Memića dok su šetali Velikom Alejom sarajevskog naselja Ilidža. No, dva dana nakon – sjetila se još nečega.

Advokat optuženih nije imao uvodne riječi, kazao je da ne želi komentarisati svjedočenje Alise Mutap, te da postupak teče na zakonit način, rečeno je tog 24. oktobra.

Porodica Memić od početka proziva Alisu Mutap

N1

Muriz Memić i advokat Ifet Feraget su 3. februara 2017. godine poslali poruku Alisi Mutap.

“Alisu pozivam da mi kaže istinu, ona mora znati i ona nema amneziju. Samo neka mi kaže istinu i sve ću joj oprostiti. Njena izjava je da je on vidio nešto preko njenih leđa, kombi nije sigurno vidio. Ovi Romi ako su ovo uradili, neka dođu kod mene da ih nahranim jer znam da oni nemaju veze s njima. Nije imala amneziju, otišla je iz bolnice šetajući. Ona je neiskrena prema nama i sebi, nije ovo lako trpiti“, smatra Muriz Memić.

Još je dodao da je MUP griješio, ali da je Tužilaštvo griješilo više.

“Ona je na sudu ispričala recitaciju, trebala je još aplauz dobiti jer nije pogriješila nijednu rečenicu kako je sve izgovorila. Koliko god je MUP griješio, Tužilaštvo je više“.

U međuvremenu prikazane su i dvije rekonstrukcije događaja, prikazan je i snimak nadzornih kamera iz noći kada je Memić izgubio život. Također, Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su optužbi za izazivanje saobraćajne nesreće, a Muriz Memić, otac Dženana Memića od početka je tvrdio da oni nisu krivi, te da su samo uzeli novac za priznanje.

Karkin najavio preokret

U Tužilaštvu BiH je 28. maja 2021. godine saslušano više svjedoka u okviru predmeta Dženan Memić. Tada je Rusmir Karkin najavio velika iznenađenja u istrazi.

“Predmet ide u potpuno suprotnom pravcu od teorije Tužilaštva (KS, op.a.) u predmetu smrti Dženana Memića. Istraga je proširena na šest osoba, ali je podnesena krivična prijava koja se odnosi na mnobo veći broj osoba. Skoro svi svjedoci su zatražili zaštitu”, rekao je Karkin.

Kazao je kako se provode razgovori s vještacima medicinske struke te da Tužilaštvo BiH krajnje ozbiljno pristupa ovom predmetu.

“Javnost može očekivati ubrzo velika iznenađenja u ovoj istrazi”, rekao je Karkin.

Osim Alise Mutap, danas je uhapšen i Muamer Ožegović, recepcioner hotela Crystal na Ilidži. Od ranije se u pritvoru nalaze Hasan Dupovac, Zijad Mutap, otac Alise Mutap i Josip Barić.

Feraget sve doveo u vezu sa organizovanim kriminalom

N1

Advokat porodice stradalog Dženana Memića Ifet Feraget izjavio je danas da se cijeli slučaj dovodi u vezu sa organiziranim kriminalom te da, kako je izjavio, čitav niz dokaza od samog početka dovodi u pitanje sve ono što se priča i sve ono što je izjavljivala danas uhapšena Alisa Mutap Ramić, bivša djevojka Dženana Memića.

#related-news_0

O tome koji su ključni elementi koji su doveli do njenog hapšenja je rekao da on smatra da je ključni momenat kada je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić saopštila da se u ovom predmetu vodi aktivna istraga te da je ključni momenat opredijeljenost ljudi da se dokaže, kako je naveo, da smo svi jednaki pred zakonom.

“Nije bitno koliko je vremena prošlo. Mnogi su gajili nadu da zbog protoka vremena nikada neće odgovarati. Ne želim da prejudiciram, i Alisa uživa sve privilegije pretpostavke nevinosti kao i svako drugi, ali Muriz i njegova porodica Memić treba da uživaju u dostojanstvu a ta im je prilika bila uskraćena“, rekao je.

Komentarisao je i pretrese u Banjaluci i Zenici u vezi sa slučajem stradanja Dženana Memića, te istakao kako će detalje toga javnost uskoro saznati te naveo da postoji povezanost sa organiziranim kriminalom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!