Šta se krije iza posljednjih poteza Slovenije i Hrvatske u vezi BiH?

Vijesti 15. jun 202110:55 > 13:46 3 komentara

Šefovi država i Vlada NATO-a su održali redovni godišnji samit na kojem su razmatrane brojne teme, a među zaključcima samita se našla i Bosna i Hercegovina. Upravo o samitu, spominjanju Bosne i Hercegovine te zvaničnom pojavljivanju još jedne zapadnobalkanske zemlje za NATO stolom razgovarali smo s diplomatom Igorom Davidovićem.

Iako se Bosna i Hercegovina nije trebala naći kao tema, nju je nametnuo predsjednik Hrvatske Milanović zbog nespominjanja Daytonskog sporazuma i reforme izbornog zakona, koliko je ovo važno za BiH i koliko je uopšte važno NATO-u?

“Mislim da je to u svim varijantama daleko važnije za Bosnu i Hercegovinu nego za NATO. Ovo što se dogodilo na sesiji samita, manevar koji je izveo gospodin Milanović, je nešto što se ponovo prenijelo na teren domaćih prepucavanja čemu svjedočimo unazad nekoliko dana. Zašto sam rekao da je to važno za Bosnu i Hercegovinu? Ne samo zbog NATO-a, ne samo zbog predstojeći reformi u drugim oblastima”, kazao je naš sagovornik.

Poručio je da je sve što se dogodilo u posljednja dva dana vezano za polemiku koju je pokrenuo predsjednik hrvatske Zoran Milanović, u principu, ima najmanji značaj za BiH, a daleko veći značaj za Hrvatsku, Milanovića i domaće političke reprezente u BiH.

Hrvatska vanjska politika se u posljednje vrijeme značajno bavi Bosnom i Hercegovinom – non-paperi u Evropskoj uniji, prijetnje vetom deklaraciji u NATO-u, šta se krije iza ovakvih poteza?

“Krije se nešto drugo, krije se nastojanje Hrvatske i krije se nastojanje Slovenije koja od skora treba da predsjedava EU, da kroz priču o Bosni i Hercegovini legitimišu svoju poziciju u EU ili NATO, da se pokažu kao neko ko ima šta da kaže i da se pokažu kao neko ko o nečemu može ponuditi neke koncepcijee, ali ne na svom terenu. To za nas ovdje nema neki preveliki značaj, ništa se zbog njihovih istupa neće promijeniti kao što nije ni do sada. U vrijeme kada je Hrvatska predsjedavala EU bilo je, također, gromoglasnih najava da će se BiH naći na agendi u svjetlu nove metodologije. Sve se završilo jednom virtuelnom konferencijom”, naveo je Davidović.

Poručio je da se u suštini do danas nije dogodio nijedan događaj koji bi nas približio ili pokrenuo sa mrtve tačke u pregovorima sa EU ili drugim integracijskim aspektima.

Uskoro video gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare