Šta su diplomate napisale u knjigu žalosti u Potočarima? (FOTO)

Vijesti 11. jul 202122:22 > 22:26 0 komentara
N1

Brojni zvaničnici iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta odali su danas poštu žrtvama genocida u Srebrenici povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u tom gradu. Mnogi zvaničnici su se upisali u knjigu žalosti.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Tako je zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam nazvao genocid u Srebrenici “jednim od najmračnijih stranica ljudske historije”.

Na 26. godišnjicu srebreničkog genocida, jedne od najmračnijih stranica ljudske historije, s poštovanjem se poklanjam pred uspomenom na sve drage šehide i u ime države Republike Turske izražavam saučešće porodicama žrtava genocida i rata u Bosni i Hercegovini. Koristim se prilikom da naglasim da Republika Turska do posljednjeg atoma dijeli ovu veliku bol naše bošnjačke braće i sestara“, napisao je Cam u knjizi žalosti.

“Nadamo se da nas sve zajedno čeka ljepša budućnost”

I potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović upisao se u knjigu žalosti.

U Ime Vlade Crne Gore izražavam solidarnost sa svim porodicama žrtava genocida i sa narodom Bosne i Hercegovine. Nadamo se da nas sve zajedno čeka ljepša budućnost, bez mržnje, svađa i podjela. Neka sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici bude putokaz kako se ne treba ophoditi prema nikome i da bude velika lekcija za cijeli svijet koji treba težiti miru, suživotu i dijalogu“, istakao je Abazović.

U ime Vlade Crne Gore izražavam saučešće zbog strašnog zločina genocida. Crna Gora je uz vas“, napisao je između ostalog crnogorski ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

“Ne postoje riječi bola koje bi stale na ovaj papir

Ambasador Japana u BiH je napisao kako bi “povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici želio izraziti najdublje saučešće i solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama“.

Ne postoje riječi bola i tuge koji bi stale na ovaj papir. Kosovska delegacija odaje počast žrtava i institucionalno osuđuje genocid u Srebrenici. da se nikad i nigdje više ne ponovi“, napisali su u knjizi žalosti iz kosovske delegacije.

Ranije je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović objavio kako se poklonio srebreničkim žrtvama, a u knjizi žalosti je naveo: “11.07.1995. godine ovde su pojedinci iz mog naroda počinili genocid nad nevinim civilima iz mog naroda. Ova rečenica je teška na koji god svetski jezik da je prevedete. Večni mir žrtvama, da se nikad nikom ne ponovi!“.

“Da se ne zaboravi, da se nikada ne ponovi”

I iz Bošnjačke stranke u Crnoj Gori su se upisali u knjigu žalosti.

“U ime Bošnjačke stranke u Crnoj Gori želimo da dragi Allah Dž. podari Džennet, a porodicama šehida sabur. Apelujemo da se ne zaboravi genocid u Srebrenici, da se nikada ne ponovi”, naveli su između ostalog.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je obilježena 26. godišnjica od genocida i klanjana je kolektivna dženaza za 19 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!