Šta Vlada FBiH radi po pitanju enormnog rasta cijena, šta je sa robnim rezervama

Vijesti 09. mar 202219:37 > 19:44
N1/Ilustracija

Upitno je šta po pitanju enormnog rasta cijena radi Vlada Federacije? Je li Federacija bez robnih rezervi i kakav je odgovor na trenutnu krizu? To su samo neka od pitanja federalnih zastupnika koji svoje odgovore čekaju. Baš kao i građani, reakciju nadležnih.

Federalni zastupnici isfrustrirani su što, kako kažu, izostaju konkretne aktivnosti nadležnih za ublažavanje ekonomske krize, prvenstveno enormnog rasta cijena nafte. Nemamo adekvatnih rezervi, ne obnavljamo kapacitete za skladištenje većih količina, isticali su pojedini, dok zastupnici SDA odgovornost pripisuju kršiocima propisanih marži.

“Ukupno 49% kontrolisanih nije se pridržavalo ograničenja marži na životne namirnice, a 50% njih kada su u pitanju cijene naftne i naftnih derivata. Pokrećem inicijativu prema Vladi FBiH da se obezbijede uslove da se u narednom periodu javno objavljuje lista subjekata koji su dio ovih sramnih podataka, jer je očito da novčane kazne nisu dovoljne da se bahati i bezbrazni kazne”, kazao je Eldar Čomor, zastupnik SDA.

“Naftne rezerve koje ima Federacija u ovom trenutku su zanemarive. Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je krizu ali tih kriza je bilo i prije a biće i poslije, te je važno da Vlada FBiH donese Akcioni investicioni plan prije svega kako bi uradila ono što je zakonom predviđeno”, kazao je Amel Obradović, zastupnik Nezavisnog bloka.

Sporne su za federalne zastupnike i robne rezerve. Nedopustivo je, kažu, da, dok pojedine zemlje iz kojih uvozimo hranu već zatvaraju granice za izvoz, u Federaciji nemamo podatke o stanju robnih rezervi.

“Imamo šizofrenu situaciju da ni premijer, niti direktor Robnih rezervi nemaju predstavu, niti su u stanju iznijeti podatak čime FBiH raspolaže. Robne rezerve služe za regulaciju tržišta tokom poremećaja. Koja je svrha rezervi, ako se njima ne može regulisati tržište u ovakvim situacijama”, kazao je Damir Mašić, šef Kluba SDP-a.

“Tražim izvještaj o količininama, o vrstama, o roku trajanja i porijeklu svega što imamo u robnim rezervama, jer kao što smo već čuli imamo pohvale da je sve u redu pa evo neka nam pošalju i te informacije”, kazala je Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke.

Da li je li do sada na kretanje cijena djelovano putem robnih rezervi? Imamo li ih uopšte? Zašto se u Federaciji ne koriste naftni terminali? Zašto nisu napunjeni u vrijeme povoljnijih tržišnih prilika da bi po potrebi bili aktivirani? Samo su neka od pitanja na čije će odgovore federalni zastupnici čekati do naredne sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad