Šta znači posjeta Željke Cvijanović SAD-u i koje poruke stižu Dodiku

Vijesti 05. nov 202120:39 0 komentara

Predsjednica bh. eniteta Republika Srpska okončava višednevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. Na sastanku sa specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Vašingtonu ukazala je na potrebu izbalansiranog pristupa prema BiH i interesima sva tri konstitutivna naroda. Ali, šta posjeta znači u suštini i koju poruku će iz Vašingtona poslati lideru SNSD-a Miloradu Dodiku?

Turneja po Americi

Kraj višednevne posjete predsjednice Republike Srpske Vašingtonu obilježio je sastanak sa specijalnim predstavnikom Bijele Kuće za Balkan Gabrijelom Eskobarom, ali i razgovori sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom.

Dok se američke diplomate nisu oglašavale, iz kabineta Željke Cvijanović podcrtane su teme: Izbalansiran pristup ka svima, otvoreni Balkan, izborno zakonodavstvo. Opozicija, SDS i PDP, čiji su lideri danima označavani izdajnicima, optuživani da su nakon Eskobarovog poziva srušili dvotrećinsku skupštinsku većinu i srpsko jedinstvo, uzvraćaju:

“Politika svježeg daška vjetra je ponovo na turneji po Americi. Do juče su izdajnici bili svi oni koji su telefonom navodno razgovarali sa Eskobarom, a predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović otišla mu je na noge u Ameriku i jasno pokazala dvoličnost vlasti SNSD-a. Još zanimljivije je to što je Cvijanovićeva otišla na kraj svijeta da se sastane sa “mrskim Amerikancima”, a “dosegnula” je i do sastanka sa Palmerom što pokazuje da nedavni topli zagrljaji Dodika sa njim nisu bili nimalo slučajni”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Jelena Trivić iz PDP-a je istaknula:

“Ne vidim razlog zašto bi Željka Cvijanović, mogla da priča s kim hoće, ili Milorad Dodik, a nama se inputira neka priča o razgovoru koji nije postojao”.

Senator Roger Wicker, kongresmen Robert Aderholt, Robin Brooks iz Savjeta za nacionalnu bezbijednost Bijele kuće, saradnica sekretara za odbranu Pentagona Lora Kuper, bili su sagovornici Željke Cvijanović u Vašingtonu.

“Posjeta predsjednice Republike Srpske u ovome trenutku je od strateškog značaja. Ja gledam da je to dio široke ofanzive gdje je predsjednica razgovarala sa članovima Pentagona, Kongresa, Bijele kuće. Svijet se promijenio. Republika Srpska nastupa diplomatski, spoljnopolitički”, kazao je Željko Budimir, profesor međunarodnog prava FPN iz Banja Luke.

Novinar sa iskustvom Aleksandar Trifunović zna kako funkcioniše američki Kongres, ali i dogovaranje sastanaka u i oko njega i Bijele kuće.

Eskobar u ponedjeljak u BiH

Sastanke predsjednice RS sa diplomatama u Vašingtonu smatra ponudom pružene ruke SNSD-a.

“Željka Cvijanović je prije svega tamo išla da pruži ruku, da pokaže da je RS spremna da sarađuje sa SAD-om, što zvuči apsurdno, jer je Milorad Dodik na crnoj listi američke administracije. Sav kontinuitet lobiranja, koji RS plaća na godišnjem nivou, je znak da su da prepoznali ko je glavni faktor kome treba da se obrate, a da se uspostavi neki geopolitički položaj RS, pa i BIH”, naveo je Aleksandar Trifunović, urednik Buke.

I posljednju sjednicu Savjeta bezbjednosti UN Trifunović vidi kao poruku:

“Poruka Amerike je da ne misli ulaziti u konflikt sa Rusijom, ili Kinom zbog BIH, ta poruka zvuči tako. Ali to ne znači da Amerikanci neće pokušati na drugi način, neke svoje interese, da pokušaju da ostvare ovdje”, mišljenja je Aleksandar Trifunović.

Nakon svega najavljuje se ipak diplomatska ofanziva SAD, jer Gabrijel Eskobar stiže u posjetu BiH.

Eskobar, koji je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju, u Sarajevo dolazi u ponedjeljak 8. novembra, a prve sastanke trebao bi održati sa članovima Predsjedništva BiH, no ne zna se da li baš sa svim. Posjeta dolazi u jeku blokade državnih institucija, te najave Milorada Dodika o jednostranom vraćanju nadležnosti entitetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!