Šta znamo o kandidaturama u RS: Naziru se i obrisi ključnih tema za borbu

Vijesti 23. jun 202219:21 > 20:15
N1

Stare priče, stara obećanja, stara i imena. Prvi je to utisak na priču o formiraju kandidatskih lista za predstojeće Opšte izbore. Zatežu se redovi u strankama, pa su u većini ključna imena još uvijek tajna. Najviše se spekuliše o kandidaturama u Republici Srpskoj. Čeka se bijeli dim iz SDS-a koji bi večeras treba saopštiti s kim će trku za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Sve sitnije se broji do izbora. Još 101 dan i građani Bosne i Hercegovine donijeće odluku o tome ko će nakon 2. oktobra biti vlast, a ko opozicija. Kampanja se već vodi, ali glavni igrači još nisu potpuno poznati.

Ipak, uprkos činjenici da su do sada lideri SNSD-a i SDS-a izbjegavali odgovor, izvjesno je da će u izbornu trku i Dodik i Šarović, ali ne jedan na drugog. Milorad Dodik bi trebao na crtu Jeleni Trivić u trci za predsjednika Republike Srpske.

S njima bi na listu, u skladu sa ranijim najavama trebao i DNS-ov Radislav Jovičić, HDZ-ovac Davor Pranjić, ali i čak 16 nezavisnih kandidata od kojih su najzvučnija imena doskorašnjeg PDP-ovca Ivana Begića, ali i Ćamila Durakovića. Dvojac se vidi u foteljama potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog, odnosno bošnjačkog naroda.

Jednako uzbudljiva trebala bi biti i trka za fotelju na sarajevskoj adresi Maršala Tita 16. Željka Cvijanović ponovo bi trebala u trku za člana državnog Predsjedništva. Najžešći protivnik trebao bi joj biti Mirko Šarović. Na tu listu će i DNS-ov Nenad Nešić, kao i SDP-ov Vojin Mijatović, što znači da će opozicionari na front u nekoliko kolona.

Najveći dio priče o kandidaturama još uvijek je u nivou spekulacije, pa su moguće promjene. Čak i ta da, umjesto predsjednika SDS-a u trku za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine uđe PDP-ov Draško Stanivuković. Takva mogućnost među poznavaocima prilika ocjenjuje se kao moguća, ali ne do kraja realna.

Detaljnije u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad