Standard: Kako nacionalisti pokušavaju fragmentirati Bosnu i Hercegovinu

Vijesti 22. apr 202114:10 > 14:23 1 komentar
Željana Zovko
Željana Zovko (N1)

U tekstu objavljenom u austrijskom listu Standard reporterka Adelheid Wölfl, koja izvještava iz Sarajeva, piše o kompliciranoj situaciji u zemlji.

U tekstu pod naslovom „Nacionalisti pokušavaju fragmentirati Bosnu i Hercegovinu” objavljenom u austrijskom listu Standard reporterka Adelheid Wölfl piše o nastojanju nacionalista prije svega iz redova bosansko-hercegovačkog HDZ-a da promjene Izborni zakon i time političku strukturu zemlje.

Standard: BiH se napada

Ona naglašava da takozvani „napadi iznutra” za BiH nisu novost. Od osnivanja države 1992. „etnički nacionalisti pokušavaju je uništiti. U početku se to radilo ratnom agresijom. Danas se to događa zakonskim prijedlozima. I političkom propagandom.” Pritom, kaže Wölfl, u posljednje vrijeme nacionalisti dobivaju potporu i iz drugih zemalja. Iz Hrvatske i Slovenije. „Zajednička Bosna i Hercegovina se ponovno napada.”

Kao glavnog aktera tih napada austrijska novinarka vidi šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića. On naime već dugo pokušava uvjeriti međunarodne političare i diplomate da su Hrvati diskriminirani u BiH. Govori o potrebi takozvanog “legitimnog reprezentiranja”.

Wölfl: HDZ želi ojačati svoju moć

Objašnjavajući o čemu se tu radi Standard citira austrijskog stručnjaka za ustavno pravo Josepha Marka. On kaže da Čović ovom strategijom želi postići da se u budućnosti razradi svojevrsni bodovni sustav prema kojem kandidati deset kantona u entitetu Federacija BiH trebaju dobiti različitu težinu. Cilj je jačanje pozicije onih kandidata koji žive u kantonima, u kojima je HDZ jak.

“Međutim”, naglašava Marko, „to nema nikakve veze s diskriminacijom. Radi se o održavanju HDZ-a na vlasti. Legitimna reprezentacija je izum Čovića. Koji bez pravne osnove”, naglašava austrijski stručnjak. U BiH su naime diskriminirani sasvim drugi građani. Europski sud za ljudska prava (ECHR) utvrdio je u nekoliko presuda da su Bosanci i Hercegovci koji ne pripadaju tzv. konstitutivnim narodima, primjerice Romi ili Židovi, u nepovoljnom položaju.

„Ukupno je pet presuda Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić) kojima se traži prestanak diskriminacije. Ustav bi se morao promijeniti kako bi se osigurala jednakost svih građana. No ako Čović uspije nametnuti svoju ideju ‘legitimnog predstavljanja’, to bi dovelo do suprotnog… Naime do daljnje etnizacije i fragmentiranja države”, uvjerena je Wölfl.

Podrška iz Hrvatske

U tekstu u Standardu se navodi kako glavnog saveznika Čović ima u predstavnicima Hrvatske koji su unutar Evropske unije uspjeli na dnevni red staviti takozvano “hrvatsko pitanje”. Posebno aktivna je pritom zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko, koja dolazi iz Mostara, tvrdi Standard.

„Kao i Čović, i Zovko već godinama otvoreno vodi kampanju za etnizaciju biračkog prava u Bosni i Hercegovini. Thomas Waitz, europarlamentarac Zelenih i član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom, kaže: “Nominacija etnonacionalističke evroparlamentarke Željane Zovko na mjesto zamjenice predsjedatelja delegacije dovoljno je skandalozna.” A dodatno je zabrinjavajuće, rekao je Waitz, da zastupnici vode kampanju za navodno mirno raspuštanje BiH. Iako bi to moglo dovesti do oružanih sukoba. I ponovne nestabilnosti u regiji”, navodi se u tekstu u Standardu.

Time se naravno replicira na takozvane ‘non-papere’. Koji su proteklih tjedana iz Hrvatske i Slovenije neslužbenim kanalima odaslati u Bruxelles. Posebno je „Janšin non-paper izazvao strah i nesigurnost u BiH. Među onima koji se boje sukoba. I zabrinuti su za opstanak države. Populistički nacionalisti poput Milorada Dodika su, pak, sretni. Oni već godinama pokušavaju uništiti BiH. Sada su započeli nove kampanje. U tom kontekstu, nedostaje jasnih i nedvosmislenih riječi iz EU o ovom pitanju“, smatra novinarka lista Standard Adelheid Wölfl.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare