Stanić: Neviđeni kriminal koji neće proći, firme iz FBiH kupuju imovinu po RS

Vijesti 17. jan. 202211:55 > 13:2410 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Miladin Stanić, šefa Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske održao je dana press konferenciju na kojoj je istaknuo da iz SDS ne priznaju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po kojoj su šume u Republici Srpskoj vlasništvo Bosne i Hercegovine. Šume bi, tvrdi, morale da budu u vlasništvu građana, ali su u vlasništvu pojedinaca iz SNSD.

U sjenci dešavanja u Sarajevu i oko Sarajeva prolazi neviđena pljačka javnih preduzeća u Republici Srpskoj, istakao je Stanić.

“Jedan od ljudi koji je bio osnivač Šuma Republike Srpske napravio je sistematičnu analitiku u kojoj se kaže da je u zadnjih 15 godina Šumama napravljena šteta od tri milijarde maraka, što je jedan budžet Republike Srpske”, kaže Stanić.

Ostavka direktora

Kao jedne od najkritičnijih sredina u kojima vrše nelegalne radnje u ovom sektoru Stanić je naveo Kneževo i Teslić optužujući za nelegalnosti poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne u Hercegovine Dragana Bogdanić i načelnika Kneževa Gorana Borojevića. Dodao je da oni iz “SDS-a ne priznaju odluku Ustavnog suda koja kaže da su šume RS u vlasništvu BiH, ali kažu da su šume RS u vlasništvu SNSD-a”.

Stanić tvrdi i da je “u gazdinstvu koje se nalazi na području Kneževa prethodne godine ukradeno 10.000 kubika drvnog sortimenta”.

“Imam činjenice koje se mogu uporediti sa poslovanjem paralelnih preduzeća iz iste branše da je jedno preduzeće u Srpcu dobilo benefit od Šuma za tri miliona maraka, dakle za tri miliona mu je umanjena cijena”, istakao je Stanić.

Uz to Stanić je istakao i kako “hitno treba smijeniti ili tražiti ostavku aktuelnog direktora Šuma RS, jer drži cijene drvnih sortimenata koje su daleko manje od cijena u regiji i Evropi”.

“Pod hitno treba protjerati, smijeniti ili tražiti ostavku aktuelnog direktora Šuma Srpske zato što drži cijene koje su daleko niže u odnosu na regionu i svjetsko tržište. Ove godine je pozicija Šuma RS da može realno ostvariti dobit od 200 miliona maraka u slučaju odgovornost poslovanja, u što ja sumnjam” , ističe Stanić.

Ovo je i priča kako vlastodršci iz RS , u odnosima na nivou Sarajeva zapostavljaju pitanje kriminala u RS.

“To su pitanja oko kojih mi želimo da postignemo jedinstvo i da uklonimo kriminal, a prije svega to su Šume RS, Eletroprivreda i zdravstvo RS”, kazao je Stanić konstatujući da je javni sektor potpuno kriminalizovan.

O stanju u HET-u

Komentarišući dokapitalizaciju Hidroelektrana na Trebišnjici koja se u pojedinim krugovima smatra privatizacijom HET-a, Stanić je istakao da je “svako iznošenje obveznica na berzu privatizacija.

“U formi kupca najveću želju ima premijer Federacije, mi mislimo da je to želja da se vrate , opljačkana sredstva. Imaju i drugi načini ,osim iznošenja obveznica. Odgovorno tvrdim da firme u Federaciji kupuju imovinu RS-u. Najtipičniji primjer je Doboj. Doboj je sav prodat Federaciji Mi ćemo kao narod ukoliko ne dođemo do odgovorne vlasti , proći kao naš narod na Kosovu. Kazao je da je priča o privatizaciji neviđena pljačka i da to vladajućima neće proći. Ogromna imovina nekretnina u Doboju je prodat federalnim firmama, ali ja ne govorim protiv prodaje, ja govorim o stanju u koje smo dovedeni. Mi smo lošiji dio BiH. Stalno pričamo da smo bolji dio, a federalne firme imaju bolje pokazatelje i kupuju imovinu po RS”, rekao je Stanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar