Stanišić i Simatović osuđeni, ali njihova uloga u UZP nije dokazana

Vijesti 30. jun 202119:09 > 22:34 0 komentara
Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću (REUTERS/Piroschka van de Wouw)

Jovica Stanišić i Franko Simatović prvostepeno su osuđeni na po 12 godina zatvora, a zbog zločina u Bosanskom Šamcu. Zločini iz Bijeljine, Zvornika, Doboja, Sanskog Mosta i Trnova počinjeni su, ali se ovom dvojcu ne mogu van svake razumne sumnje staviti na teret potvrdilo je Sudsko vijeće u ponovljenom postupku. Nije dokazana ni njihova uloga u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojeg su sudije na čelu sa Burtonom Hallom kroz ovu presudu potvrdile.

Krivi su, odlučilo je Sudsko vijeće u ponovljenom postupku. Jovica Stanišić, bivši načelnik SDB-a i Franko Simatović, komandant specijalnih snaga osuđeni su na po 12 godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

“Pretresno vijeće konstatuje van razumne sumnje dokazano da su obojica znali za kampanju ubistva, i prisilnih premještanja, usmjerenu protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH u periodu na koji se odnosi optužnica”, kazao je Burton Hall, predsjedavajući sudskog vijeća.

Vijeće je potvrdilo autentičnoSt svih događaja, u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Sanskom Mostu.no jedino je, van svake razumne sumnje utvrdilo da su učestvovali u zločinima u Bosanskom Šamcu. U obrazloženju navode da su učestvovali u formiranju Jedinice za posebne namjene pod ovlaštenjem DB-a Srbije.

Pretresno Vijeće smatra da su optuženi, time što su obučavali i rasporedili pripadnike jedinice i lokalne Srbe iz Bosanskog Šamca kako bi učestvovali u preuzimanju vlasti, obezbjedili praktičnu pomoć, što je imalo značajnog uticaja u Bosanskom Šamcu”, dodao je sudija Hall.

Nije dokazano učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu

Predsjedavajući Sudskog vijeća, saopštio je i da Tužilaštvo nije dokazalo da su njih dvojica učestovali u UZP-u. Tužilaštvo nije, prema mišljenju Vijeća dokazalo da su povezani sa zločinima u Hrvatskoj.

“Pošto je razmotrilo sve dokaze Pretresno vijeće nije utvrdilo da jedini razumni zaključak koji se može izvesti na osnovu dokaza taj da su Stanišić i Simatović dijelili namjeru da doprinesu ostvarenju zajedničke zločinačke svrhe”, kazao je Hall.

Kada je u pitanju BIH Tužilaštvo ih je teretilo da su učestovali u UZP, da su planirali, naređivali, pomagali sprovođenje zločina u Bijeljini, Zvorniku, Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu.

“Pretresno vijeće konstatuje da je Stanišić imao detaljna saznanja o događajima na terenu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, tokom cijelog perioda na koji se odnosi optužnica. Pretresno vijeće konstatuje da je i Simatović imao neograničen pristup informacijama o događajima na terenu”, navodi Hall.

Tužilac, Serge Brammertz kaže razmotriće tačke za koje je sudsko vijeće utvrdilo da nisu dokazane van razumne sumnje, te da će nakon toga odlučiti o eventualnoj žalbi.

“Današnja osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović su doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva”, kazao je Brammertz.

Ovaj predmet trajao je 18 godina, od 2003. godine kada su Jovica Stanišić i Franko Simatović uhapšeni. Nakon 10 godina su oslobođeni krivice, da bi 2015. godine naloženo ponovno suđenje. Ukupno je svjedočilo 145 svjedoka. Godine koje su do sada proveli u pritvoru uračunaće se u izdržavanje kazne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!