Stanišićeva odbrana najavila žalbu na presudu

Vijesti 07. sep 202119:59 1 komentar
ICTY

Odbrana Jovice Stanišića poslala je Mehanizmu za krivične sudove u Hagu najavu žalbe na presudu kojom je Stanišić osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Njegov branilac Wayne Jordash je u dopisu naveo osam osnova po kojima će napadati presudu, izrečenu 30. juna, te osporavati nalaze prvostepenog suda i tražiti da se Stanišić oslobodi od optužbe ili da mu se umanji kazna na koju je osuđen, saopšteno je iz Mehanizma.

Istom presudom na kaznu od 12 godina zatvora osuđen je i Franko Simatović, a obojica se od izricanja kazne nalaze u pritvoru Mehanizma.

Stanišiću i Simatoviću je ovo druga prvostepena presuda, nakon prve kojom su bili oslobođeni svih optužbi, ali je ukinuta na osnovu žalbe tužioca 2015. godine.

Njima su stavljeni na teret zločini protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva, a proglašeni su krivim kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

Stanišić i Simatović uhapšeni su 13. marta 2003. godine u Srbiji, odakle su prebačeni u pritvor Haškog tribunala, odakle su u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Ranije je i Tužilaštvo najavilo žalbu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare