Stanivuković objavio detalje “Hoda časti”

N1

"Hod časti" biće održan 9. januara u Banjaluci u organizaciji Gradske uprave, najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

“Sa udruženjima amputirana, poginulih boraca, nestalih, 8.1. se pridružujemo programu Vlade RS, zbog svijesti i važnosti obilježavanja ovog datuma. Pozivamo sve ljude da se pridruže dočeku patrijarha Porfirija u 8, pola 9”, kaže.

Okupljanje porodica poginulih boraca, svih udruženja počinje u 12h, a hod časti kretaće se od hrama Hrista Spasitelja do Trga Krajine.

“Sa slikama u rukama svojih najmilijih biće porodice u prvim redovima defilea. Pozivam sve Banjalučane da se ovim hodom poklonimo onima koji su dali živote za Republiku Srpsku. Nije važno hoće li taj dan biti kiše, ili neće…”, naveo je.

U programu će pored porodica stradalih u ratu učestvovati i muzičari sa rodoljubivim pjesmama, sportisti…

“Ne damo ni slova, ni pedlja naše Republike, jer Republika Srpska se piše i izgovara punim imenom, na svakom jeziku i pismu”, poručio je Stanivuković koji ostaje pri stavu da će se uprkos presudama Ustavnog suda BiH -Dan RS slaviti.

Pozvao je na dostojanstvo i mir.

Zora Vuković, koja je govorila u ime porodica poginulih boraca, istakla je zadovoljstvo što će porodice po prvi put imati zasluženu pažnju, te prve položiti vijence ubijenim.

“Pozivam sve da dođu, da nam se pridruže, da znaju da naši pokojni nisu zaboravljeni”, rekla je.

“Svi Srbi moraju da rade složno u vezi proslave Dana RS”, zaključio je Stanivuković.

Dodao je da je u koordinaciji sa MUP-om RS koji će biti nadležan za bezbjednost.

Schmidt pisao vlastima RS povodom obilježavanja neustavnog dana ovog entiteta

Podsjetimo, bh. entitet Republika Srpska svake godine obilježava Dan RS 9. januara, usprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je proglašen neustavnim. Na taj datum 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”. Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je u novembru 2015. godine i u martu 2019. da je praznik ”neustavan i protivan međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan protokolu uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare