Stanivuković: Prošlost gledamo na različite načine

Vijesti 09. jun 202114:12 > 15:11 17 komentara
Screenshot

Prošlost je takva, gledamo je na različite načine, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković komentarišući presudu Ratku Mladiću.

“U teškom vremenu rata, svi narodi su podnijeli podjednako strašne, strahovite žrtve, a epilog toga je da Srbi imaju 1.000 godina presuda, a drugi građani, narodi, 40 ili 20 godina. To je sud u koji ne mogu da vjerujem i ne mogu da prihvatam te političke odluke. Godine zatvora i odgovornost se za jedne se povećavaju, a drugi kao da prosto nisu odgovorni. Možda je nekada subjektivno reći moj narod je podnio najveće žrtve, ali zasigurno nije prošao onako kako sudovi hoće da prikažu”.

Karijeru je kaže gradio na temamama koje su sadašnjost, dodaje Stanivuković ističući da svaka tema koja je iz prošlosti dodatno uzburka emocije.

“Tribunal u Hagu nisu interesovale stradanja srpskih civila u Sarajevu, u Podrinju, u dolini Neretve, na području zapadno-krajiških opština, u Posavini, na Ozrenu… Bez istine i pravde Haški sud je ostavio 30 hiljada srpskih žrtava od kojih jesedam hiljada civila”, saopštili su iz SDS-a.

Dodaju da je posebno bitno izdvojeno mišljenje sudije Nyambe na oko 400 strana.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Uz suprotno mišljenje sudije Nyambe, potvrđena je prvostpena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanje zemlje u kojoj će služiti kaznu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare