Stanivuković se prvi put sastao sa Dodikom, Cvijanović i Viškovićem

Vijesti 06. jun 202216:06 > 17:40 0 komentara
N1

Prvi put od kada je preuzeo dužnost gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković u Gradskoj upravi ugostio je najviše zvaničnike Republike Srpske. Kako je saopšteno nakon sastanka Stanivukovića sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem i ministrima, razgovarano je o važnim temama.

Prvi saopšteni zaključak odnosio se na dogovoreni stav da će troškove gradnje centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u potpunosti snositi Vlada Republike Srpske.

“Gradnja će početi ove godine, na 30. godina postojanja Republike Srpske. Grad je dao lokaciju vrijednu 12 miliona, projektnu dokumentaciju i idejno rješenje. Procijenjena vrijednost izgradnje je oko 4 miliona. Rukovodstvo Vlade dalo je saglasnost da će finansirati projekat za koji se očekuje da počne sa gradnjom u septembru”, rekao je Draško Stanivuković najavljujući da će Vlada podržati i granju nove institucije kulture, Kuće Milanovića.

N1
N1
N1
N1
N1

Gradonačelnik Banjaluke je najavio i olakšicu za sve građane koji su u postupku legalizacije svojih kuća. Biće promijenjen postojeći zakon, na način da će legalizacija biti moguća uz samo podnošenje dokaza da je objekat građen prije 2003. godine. Takođe, prema njegovim najavama skupštinskoj većini koju predvodi SNSD predložiće donošenje odluke kojom bi se građani rasteretili troškova u procesu gradnje kuće.

Stanivuković je istakao i kako je usaglašena gradnja mosta u naselju Česma na koji mještani čekaju od poplava 2014. godine, a za koji je novac dala Vlada Srbije, ali i da će Vlada Republike Srpske podržati gradnju škole u naselju Paprikovac, kao i rekonstrukciju troroara koji će spojiti Zalužane i Trn.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da od Gradske uprave očekuje da riješi pitanja vezana za imovinsko-pravni status lokacije za izgradnju dvije trafo stanice.

“Očekujemo da grad ovdje uradi svoj dio posla kako bismo mogli da obezbijedimo energetsku sigurnost za građane i privredu”, kazala je Cvijanović navodeći da se razgovaralo i o turističkim kapacitetima u gradu zbog namjere “da se od Manjače napravi veliki turistički centar”.

Milorad Dodik je napomenuo kako se ključna pitanja ne mogu riješiti bez sinergije lokalne samouprave i organa na nivou Republike Srpske. Naveo je kako je odlukama Narodne skupštine ukinuta ranija odluka visokog predstavnika o zabrani raspolaganja imovinom, zbog čega ssu sada rehabilitovani neki veliki projekti.

“Nismo odustali od izgradnje koncertne dvorane i nove zgrade pozorošta. Moramo naći način da rasteretimo centralnu gradsku zonu. Postoje komunikacijski problemi u gradu koji mora da se deblokira. Moraćemo da započnemo gradnju autoputa od Glamočana do Mrkonjić Grada kako bi se grad rasteretio tranzitnog saobraćaja”, rekao je Dodik navodeći kako su u Banjaluci sredstvima Vlade Republike Srpske finansirani brojni projekti među kojima u ruski hram i kulturno-duhovni centar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!