Stanivuković: To znači da je meteor smrtni pao na Banjaluku

Vijesti 18. jul 202216:22 > 16:39 0 komentara
N1

Odluku Ustavnog suda Republike Srpske kojom je osporen dio Regulacionog plana za najuže gradsko jezgro Banjaluke komentarisao je i gradonačelnik Draško Stanivuković. Iako kaže, još uvijek čeka da vidi sadržaj odluke i njenu objavu u Službenom glasniku, smatra je strateški važnom. Ipak, tvrdi, lično se raduje pobjedi građana, koju je dijelom pripisao i sebi.

“Srećan sam što su se građani izborili za određene stvari. Da nisam ja na ovoj strani, a ustavni sud na nekoj drugoj takva odluka se sigurno ne bi desila, tako da smo na indirektan način i mi odgovorni za to”, rekao je Stanivuković ističući da on, iako je bio protiv gradnje višespratnice, inicijativu za osporavanje dijela regulacionog plana nije podnio, jer su to najavljivali građani.

Ipak, istakao je kako ga odluka u jednom dijelu plaši, te kako se moli za razum sudija Ustavnog suda Republike Srpske.

“Ako se ona odnosi na Kino Kozaru, to grad i mi možemo podnijeti, a da ne trepnemo. Ako se ta odluka odnosi na cijeli potez šireg centra grada i hotela palas i centralnog spomen-obilježja i cijelog ovog poteza, to vam u prevodu znači da je meteor smrtni pao na Banjaluku”, istakao je Stanivuković tvrdeći da, u slučaju da se odluka tiče cijelog centra Banjaluke to znači da u naredne dvije godine nema gradnje na tom prostoru te da će to značiti 20 miliona manje u gradskom budžetu, ali i sudske sporove protiv grada, vrijedne stotine miliona maraka.

N1

Uprkos odluci Ustavnog suda na dnevnom redu Skupštine grada koja će biti održana sutra mogao bi se nači prijedlog izmjene Regulacionog plana za dio centra grada koji se odnosi na prostor tzv. rupe i budućeg centralnog-spomen obilježja borcima Vojske Republike Srpske. Upravo zbog tog prijedloga Gradska uprava na čelu sa Stanivukovićem trpi ozbiljne kritike, ali i optužbe za investitorski urbanizam zbog planirane gradnje višespratnice u srcu Banjaluke.

Protiv takvog rješenja je i 70 arhitekata iz Grada na Vrbasu. Konačna sudbina te tačke dnevnog reda znaće se sutra, uoči početka sjednice Skupštine grada zakazana je sjednica resorne komisije.

Na skupštinskim komisijama danas je palo više do 50% predloženog dnevnog reda zbog čega je negodovao Stanivuković.

“U suštini nama sutra na dnevnom redu gotovo da neće ostati ništa. Sve i jedan regulacioni plan, sve i jedna odluka koja donosi prihode u budžet grada Banjaluke je odbijena. Odbijena je neradna nedjelja, odbijen je Regulacioni plan za izgradnju najvećeg parka, odbijen je rebalans koji treba da izvrši suficit novih sredstava koje imamo u budžet i to je odbijeno”, rekao je Stanivuković ističući da što se skupštinske većine tiče, ništa što je dobro za Banjaluku ne treba da bude na dnevnom redu.

On tvrdi kako većina, predvođena SNSD-om nije ponudila nikakvo obrazloženje zbog odbijanja da raspravlja o predloženim tačkama dnevnog reda, jer su sve inicijative ranije prošle javnu i stručnu raspravu.

“SNSD gradski odbor na čelu sa Đajićem nastavlja sa potapanjem i sistemskim uništavanjem Banjaluke i osvetom datom u predizbornoj noći. Ovo je šest mjeseci zaredom kako ni jedna odluka ne može da prođe”, rekao je Stanivuković tvrdeći da to znači finansijsku štetu gradu koja se može mjeriti u desetinama miliona maraka.

“Ako imate punih šest mjeseci da ni jedna odluka ove vrste ne može da prođe ko će moći u perspektivi narednih pola godine da živi, ako vi zaustavite gradnju, ne samo u centru grada, nego na teritoriji cijelog grada”, istakao je Stanivuković pozivajući skupštinsku većinu da objasni građanima šta je dobro u njihovim odlukama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!