Stanje u HNK-a haotično: Ljekari apeluju na poštivanje mjera

Vijesti 26. mar 202113:46 > 14:01 0 komentara
Anadolija

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u posljednja 24 sata od posljedica COVID-a 19 preminulo je šest osoba.

Na bolničkom liječenju trenutno su 143 bolesnika, od kojih je osam na invazivnoj i devet na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilno. U posljednja 24 sata hospitalizirano je 18, a otpušteno pet pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku testirana su 904 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivnih je 282 i to: 176 iz Mostara, 19 iz Konjica, 12 iz Stoca, 26 iz Čapljine, 39 iz Čitluka i 10 iz Jablanice.

Infektolog na SKB Mostar Siniša Skočibušić upozorava da kapaciteti u bolnicama dosežu limit, te da ustvari nikada popunjenost bolnica nije bila velika kao danas. To, priznao je, jako brine sve medicinske radnike.

“Nismo sigurni da će se trend porasta broja hospitalizanih ubrzo obustaviti, i to je veliki izazov za sve nas. Ukoliko broj zbrinutih bude i dalje rastao, bojim se da će briga izgubiti na kvalitetu, a to niko od nas naravno ne želi. Jutros sam završio dežuru u COVID bolnici i tamo sam ostavio 62 bolesnika, od kojih je 19 ili 20 na 15 ili 16 litara kisika u minuti, što je najveći protok koji se u našim uvjetima može plasirati iz boce. Svi koji su na 15 ili 16 litara kisika ozbiljno su životno ugroženi i potrebna im je stalna njega, ograničeno kretanje i stalni boravak pod nadzorom u bolesničkoj sobi. U svakom trenutku njihova se bolest može pogoršati“, rekao je Skočibušić.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Nedavno je vlast u ovom kantonu donijela odluku o pooštravanju mjera. Ljekari apeluju i dalje na stanovništvo da se pridržava svih naredbi, uz veliku žal što se mjere ranije nisu poštovale, a što je gotovo sigurno dosta doprinijelo pogoršanju epidemiološke situacije.

“Nažalost do sada su se ljudi nedovoljno pridržavali. Zbog toga poziv svima da dalje budu savjesni, posebno mladim ljudima koji uglavnom lako prebole COVID, ali su najčešći prenositelji. Pozivamo i na solidarnost, ovo je izazov za sve generacije. Potrebno nam je mnogo snage i energije da se odhrvemo sa svim nedaćama i izazovima koje donosi svakodnevni život u pandemiji“, navodi dalje.

Velike nade polaže u cijepljenje i očekuju da se sa masovnim cijepljenjem krene što je moguće prije.

“Toplo se nadam da će taj postupak uskoro započeti. Volio bih da smo po ovom pitanju dosad uradili mnogo, mnogo više. Nadam se i da će odziv kada dođe vrijeme biti dobar i da nam neće ostati cjepiva, već da će se sve potrošiti“, rekao je na kraju mostarski infektolog.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su 259 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi su 2.402 rješenja. Ukupno je izdano 28.430 rješenja.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!