State Department o presudi Mladiću: SAD će nastaviti insistirati na pravdi

Vijesti 08. jun 202119:30 1 komentar
Fena/ilustracija

Američki State Department se takođe oglasio o današnjoj presudi Ratku Mladiću kazavši da je „odluka Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove koja potvrđuje presudu protiv Ratka Mladića za genocide, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine donosi dozu dugo očekivane pravde žrtvama i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini.“

„Kao bivši komandir vojske bosanskih Srba, Mladić je bio ključan u kampanji koja je imala stravičan cilj – da trajno ukloni bošnjačku i hrvatsku populaciju sa teritorije BiH koja je bila pod srpskom kontrolom. Zločini počinjeni u BiH označavaju jedno od najmračnijih poglavlja historije poslije drugog svjetskog rata. Uprkos naporima počinioca da ušutkaju svjedoke, sakriju dokaze svojih zločina i izbjegnu naloge za hapšenje, pravda je pobjedila u ovom slučaju. Pozdravljamo hrabrost i izdržljivost preživjelih i njihovih najvoljenijih koji su se nastavili boriti za formalnom priznanje ovih zločina. Kako se približavamo 26. godišnjici srebreničkog genocida, nadamo se da će presuda Apelacionog vijeća donijeti dozu smiraja žrtvama i njihovim najvoljenijim“, navedeno je u izjavi State Departmenta.

Takođe su iskazali zahvalnost Mehanizmu na godinama rada kako bi u ovom slučaju zadovoljili pravdu.

“Sjedinjene države nastavit će insistirati na pravdi, zajedničkom povjerenju i pomirenju kao temeljima mira i stabilnosti”,  zaključili su is State Departmenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare