State Department tvrdi: Tadić štitila političke saveznike u zamjenu za poziciju

Vijesti 12. apr 202216:17 > 16:17 3 komentara
N1

Iz američkog State Department-a u odgovoru na naš upit navode da vjeruju da se bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, “miješala” u određene sudske procese da bi zaštitila političke saveznike, te da su njene aktivnosti “podrivale vladavinu prava i demokratske procese" u Bosni i Hercegovini.

Bivša glavna tužiteljica se sada nalazi na “američkoj crnoj listi” zbog toga što, kako je ranije naveo State Department, postoje kredibilni dokazi kako je tokom obavljanja funkcije glavne državne tužiteljice,svojim uticajem ometala sudske procese. U obrazloženju se navodi se i da su uvedene sankcije bivšem premijeru Republike Sjeverne Makedonije, Nikoli Gruevskom, i bivšem direktoru obavještajne službe te zemlje, Saši Mijalkovu.

“Dok je bila na funkciji glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić se miješala se u javne i sudske procese kako bi zaštitila političke saveznike od istrage i krivičnog gonjenja u zamjenu za svoju poziciju glavnog tužioca i politički uticaj”, navodi State Department za N1.

Navode da je korupucija gore navedenih osoba “podrivala vladavinu prava i demokratske procese u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, što je narušilo povjerenje javnosti u demokratske institucije i zvaničnike njihove vlade”.

Podsjetimo, jučer je objavljeno na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija SAD kako su se Gordana Tadić i Asim Sarajlić, član SDA i delegat u Domu naroda BiH, našli na listi ranije sankcionisanih državljana BiH.

Kako je jučer Ministarstvo finansija SAD-a pojasnilo, sankcije se nastavljaju uvoditi svim funkcionerima koje imaju veze sa koruptivnim aktivnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare