Status quo u Tuzlanskom kantonu: “Političari se malo više zaigrali”

Vijesti 11. jan. 202119:251 komentar
Podijeli:

Visoki predstavnik Valentin Inzko smirio je strasti u Tuzlanskom kantonu i kazao je da Skupština TK u svojim rukama drži ključ za razrješenje situacije, te je pozvao organe vlasti Tuzlanskog kantona da hitno sazovu sjednicu i usvoje budžet. Političke nesuglasice ispit su i za političare, ali i za pravosuđe, jer tumačenje prava i zakona treba biti isto za sve.

Tuzlanski kanton, zbog političkih peripetija, još nema usvojen budžet.

Građani Tuzle, ogorčeni:

“Ma, kakvi. Oni se brinu samo za sebe. Evo sada borba za vlast u kantonu, borba za vlast u opštini. Glava boli od tih budalaština. Narod ne vjeruje više tim vlastima uopšte bilo kojeg nivoa. Sve je to da Bog sačuva.”
“Ne znam šta da kažem. Ovo je jedan opšti haos. Samo građani ispaštaju.”
“A bih volio da se oni dogovore između sebe i riješe to. Da mi ne gledamo svašta šta oni rade. To je moja želja. (N1: Rade li oni za narod ili za sebe?) Za sebe.”
“To je otkako je rat završio. Sve do onog trenutka dok se ne završi ova vlada koja nastupa, od toga nema ništa. Moraju biti mlađi ljudi, inteligentniji, školovaniji. Kod nas bravar može biti ministar.”

Političke igre u TK traju odavno. Poslanici SDA, SD-a, DF-, SBiH i SBB bili su većina. SBB prelazi u opoziciju sa strankama SDP, PDA i Našom strankom i prave novu parlamentarnu većinu. Traže smjenu Vlade i skupštinskog rukovodstva, a na to, Žarko Vujović i Boris Krešić, pokreću pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa kod Ustavnog suda FBiH koji nema vijeće da to razmatra. Slijedi paralelna sjednica skupštine nove većine, proglašenje vanrednog stanja, krivične prijave jednih protiv drugih.

“Ja mislim da se trebamo vratiti u zakonske i ustavne okvire i da to rješavamo. Da usvojimo budžet, finansijski plan Zavoda zdratsvnog osiguranja, a da političke igre ostavimo polsije toga. Ko će biti skupštinska većina, predsjedavajući, vlada. Sve to da ostavimo za neku možda već narednu sjednicu”, kazao je Žarko Vujović, predsjedavajući skupštine TK.

“Budžet nije problem. Problem je imate li glasova za usvajanje budžeta. Tvrdim da će se naći rješenje. Ako ništa drugo, privremeno finansiranje tri mjeseca. Ako se ne riješi, onda ovo stanje se treba razmatrati na neki drugi način”, poručio je Selim Bešlagić, Naša stranka.

Mišljenje OHR-a je svojevrstan šamar političarima u TK: Paralelna sjednica je nelegalna, vanredno stanje se ukida, a nacionalni interesi se ne povlače tek tako. Profesori prava smatraju da su se političari malo više zaigrali.

“Najopasnije što je proizašlo iz svega ovoga je apsolutno nepovjerenje građana u kantonalne institucije vlasti. Izostanak političke i pravne odgovornosti, svih političkih subjekata, ne referiram nikome posebno već u globalu. Ono što je najopasnije je daleko odstupanje od principa vladavine prava i pravne države na koju su se svi vatreno pozivali”, smatra Dženeta Omerdić, Pravni fakultet Tuzla.

A vatra u ovom kantonu gori odavno jer je ranije Ustavni sud FBIH donio odluku da Vlada TK nije ustavna jer nema Hrvata. Ništa nije učinjeno da ih ubuduće bude.

“Mi ćemo danas uputiti pisma na međunarodne institucije i njihove adrese. Jednostavno ćemo zatražiti da se zaštiti ustavni poredak u TK, budući da oni koji su izabrani, nisu to spremni i voljni uraditi”, kazao je Danijel Nikolić, KO HDZ Tuzla.

Status quo na političkoj sceni u TK, prati činjenica da ovaj kanton ima više od 77 000 nezaposlenih osoba. Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih ostalih.

Kolegij Supštine TK bi trebao biti održan u srijedu nakon čega bi trebala biti održana sjednica Skupštine. Osim problema većine na kantonalnom nivou, u Tuzli postoji i problem većine na lokalnom nivou jer još uvijek nije konstituisano ni Gradsko vijeće.

Komentari

Vaš komentar