Stavovi u vezi vakcine protiv COVID-19: u BiH raste interes za primanje vakcine

Vijesti 29. jan 202111:01 > 11:28
N1

Raste interes bh. populacije za primanje vakcine protiv COVID-19. Sve je manji udio neodlučnih, kao i onih koji se ne bi vakcinisali jednom kada vakcina bude dostupna u BiH.

Kompanija Valicon nastavlja, kontinuirano od mjeseca marta 2020. godine, na sedmičnoj/dvosedmičnoj osnovi pratiti uticaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

Raste interes za vakcinu

Kompanija Valicon je u julu i novembru prošle godine ispitala stavove bh. populacije vezane za mogućnosti vakcinacije protiv COVID-19. Dok bh građani čekaju na prve doze vakcine u BiH i svjedoče značajnom broju vakcinisanih osoba u Evropi i regionu, kompanija Valicon željela je provjeriti da li i u kojoj mjeri se promijenilo mišljenje populacije u protekla 2 mjeseca.

Prema trenutnim podacima provedenog istraživanja u januaru 2021., jasan je porast interesa bosanskohercegovačke populacije kada je u pitanju vakcinacija protiv COVID-19.

Sada je za vakcinaciju gotovo polovina ili 48% bh. populacije, a protiv trećina ili 34%, dok je ostatak populacije neodlučan (18%) i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

Tako, ukoliko se usporede trenutni stavovi populacije u odnosu na one iz mjeseca novembra prošle godine vidljiv je porast udjela građana koji bi se sigurno vakcinisali (sa 12% u novembru 2020. na 17% u januaru 2021.) te onih koji bi se vjerovatno vakcinisali (sa 26% u novembru 2020. na 31% u januaru 2021.). Naime, u usporedbi sa julom prošle godine kada je trećina građana bila za vakcinaciju, sada je taj procenat značajno veći – gotovo polovina bh populacije je za vakcinaciju, što govori o trendu rasta interesovanja za vakcinu u proteklih 6 mjeseci!

Zapravo, određeni udio građana koji su naveli da se ne bi vakcinisali (od 41% u novembru 2020. na 34% u januaru 2021.) je ipak promijenio svoje mišljenje i sada su otvoreniji za mogućnost vakcinacije, a ujedno je smanjen i udio neodlučnih (sa 21% u novembru 2020. na 18% u januaru 2021.) Pretpostavlja se da su tome doprinijele informacije o sve većem broju osoba koje su uspješno i bez značajnih nuspojava primile vakcinu u Evropi i regiji.
Jedan od glavnih razloga za odluku da se vakcinišu jednom kada vakcina protiv COVID-19 bude dostupna u BiH jeste briga za vlastito zdravlje te zdravlje svojih bližnjih. Pored toga, građani žele da se vakcinišu zbog toga što smatraju da je vakcina jedini način da se stvari vrate u normalu i da aktivnosti koje sada nisu ili su manje dostupne (putovanja, koncerti, itd.) budu ponovo dostupne.

Valicon

 

S druge strane, glavni razlozi zašto se bosanskohercegovačka populacija ne bi vakcinisala su:
· Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.);
· Generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta;
· Vjerovanje da su antitijela nakon prebolovanog COVID-19 dovoljna i dugotrajna;

Ostaje da se vidi koliko će još dugo građani BiH morati čekati na vakcinu protiv COVID-19 te kakva će biti reakcija javnosti, ali i vladajućih institucija kada vakcina bude dostupna u BiH. Kompanija Valicon će nastaviti i dalje pratiti stavove i mišljenja bh. populacije po pitanju pandemije COVID-19 u BiH.

*Istraživanje javnog mnijenja, online reprezentativna anketa na uzorku n=514, 18-65, u periodu 24.-25., januar, 2021, Valicon.
*Metodološki podaci: Istraživanje je provedeno u okviru Valicon online panela jaZnam.ba. Rezultati su reprezentativni za bosanskohercegovačku internet populaciju od 18 do 65 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji s obzirom na tip naselja.
*Vrijeme anketiranja: 24.01. – 25.01.2021. n=514