Štefanek: Teški uvjeti u migrantskom kampu “Lipa”

Vijesti 27. jan. 202111:59 > 12:021 komentar
Podijeli:

Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope Drahoslav Štefanek razgovarao je u Sarajevu s ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Milošem Lučićem o migrantskoj krizi u BiH.

Uoči sastanka, Štefanek je novinarima izjavio da s vlastima Bosne i Hercegovine želi razgovarati o mogućim rješenjima, a jučer je boravio u Unsko-sanskom kantonu i migrantskom kampu “Lipa” želeći se lično uvjeriti u tamošnje prilike u momentu kad sva Evropa gleda na Bosnu i Hercegovinu, odnosno situaciju u “Lipi”.

U kampu je zatekao teške uvjete za boravak ljudi, dodatno otežane zimskom hladnoćom. Prema njegovoj izjavi, osjetio je koliko je teško i na pola sata ili sat biti u takvim uvjetima a kamoli duže.

Napominjući da lokalna zajednica u Bihaću ne želi povratak migranata u “Biru”, Štefanek je nagovijestio eventualno drugo rješenje, ali novinarima nije želio precizirati više detalja prije nego što o tome razgovara s bh. akterima.

Jutros je razgovarao i s ombudsmenima te ja kao cilj ove posjete Bosni i Hercegovini naveo traganje za rješenjima migrantske krize, prioritetno u Unsko-sanskom kantonu, gdje je jučer razgovarao i s migrantima i s predstavnicima gradske odnosno kantonalne vlasti.

Ministar Lučić je pred današnji sastanak sa Štefanekom u izjavi novinarima podsjetio da je krajem prošle godine, u podjeli zaduženja za tri državna ministarstva u upravljanju migrantskom krizom, Ministarstvo na čijem je on čelu nadležno za osiguravanje hrane i higijenskih potrepština migrantima.

Lučić je inicirao i sastanak s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljevićem te s ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, kazao je.

Komentari

Vaš komentar