Šteta: Nema stajanja, čeka nas još testiranja tramvajske pruge

Vijesti 31. aug 202221:46 3 komentara
Facebook

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta istakao je da je sa radnicima koji rade na izgradnji nove tramvajske pruge, obavljena testna vožnja na prvoj dionici od Ilidže do Čengić Vile. Poručio je i to da se još testiranja očekuje u narednom periodu te da će svi radovi biti gotovi u ljeto 2023. godine.

“Ponosan sam što sam dio ovog projekta, kao i na sve osobe koje učestvuju u njegovoj realizaciji. Nakon više od 60 godina gradimo prugu koja će zajedno sa nabavkom novih tramvaja građanima dati tramvajski prevoz kakav zaslužuju. Ovo je prvo testiranje, u narednom periodu očekuje nas još testiranja kako bi ispitali sve funkcionalnosti. Izuzetno sam zadovoljan što se konačno mijenja slika Sarajeva”, naveo je Šteta.

Istakao je da je na prvoj dionici sarajevske pruge, kroz sve faze njene izgradnje, učestvovalo 262 radnika.

“Na kolosjeku dužine od oko 12 kilometara, zamijenjene su stare šine koje godinama nisu omogućavale niti sigurnost niti funkcionalnost. Pragove, koji su bili na staroj nefunkcionalnoj pruzi, zamijenio je novi podložni beton koji će dati dodatnu sigurnost, a u skladu sa europskim standardima urađena je i drenažna i odvodnja oborinskih voda, koja ranije nije postojala”, dodao je Šteta.

Kaže da svi materijali koji su korišteni na izgradnji ispunjavaju evropske standarde te, tvrdi, garantuju kvalitet i sigurnost nove sarajevske pruge.

“U sklopu plana ove dionice, završeni su radovi na sedam raskrsnica na kojima je postavljena nova pruga. Mnogo posla i izazova je iza nas, kako na terenu, tako i izvan njega. Mnogo posla nas očekuje i u narednom periodu, tako da nastavljamo sa radom i realizacijom najvećeg projekta u Kantonu Sarajevu”, naglasio je kantonalni ministar saobraćaja.

Šteta je naveo i da je testnoj vožnji prisustvovala delegacija kineske kompanije.

“Predstavnici nadzora, podizvođača i svih kompanija koje učestvuju u projektu. Rok za izgradnju sarajevske pruge je ljeto 2023. godine. Nema stajanja!”, poručio je Šteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare