Šteta obećao, pa se nije pojavio u emisiji N1 kako bi objasnio tajni ugovor

Vijesti 26. apr 202219:27 > 27. apr 2022 10:55 0 komentara

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo označilo je tajnim više od 40 miliona maraka vrijedan ugovor za rekonstrukciju tramvajskih šina u Sarajevu sa kineskom kompanijom povezanom sa nizom nesreća u ranijim projektima koje su dovele do povrede ili pogibije radnika, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine. Tajnost ugovora, rokove, cijene - problematizirali smo i novinari i opozicija posljednjih dana. Nastavak diskusije o ovoj temi trebao se desiti i danas u studiju N1, i to između ministra saobraćaja KS Adnana Štete i novinara koji su radili na istraživanju. No, bez uspjeha.

Tako su se, kako bi gledateljima dodatno približili zaključke, u studiju N1 pronašli novinari BIRN-a Denis Džidić i Irvin Pekmez, ali i direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić. No, gledatelje je bez dodatnih odgovora i eventualne druge strane priče ostavio ministar Adnan Šteta.

Naime, Šteta je poziv N1 odbio prošle sedmice zbog obaveza, nakon čega je čvrsto obećao da će biti tu danas. Usprkos obećanju, to se nije desilo. Izostanak je, ovaj put, uslijedio uz obrazloženje da će organizovati press konferenciju za sve novinare. Tako je, kaže, najtransparentnije, no dodatnih informacija o datumu održavanja konferencije još uvijek nema.

“I naše iskustvo sa Štetom je vrlo negativno. Radili smo na ovoj priči nekoliko mjeseci. Telefosnki, mailom, ali i direktnim odlaskom u ministarstvo pokušao sam dobiti odgovore – to nije bilo moguće. Jesmo dobili jedan pisani odgovor od Ministarstva saobraćaja KS, gdje su neke informacije date, ali nisu adresirana naša ključna pitanja”, priča nam BIRN-ov urednik Denis Džidić.

Dodaje kako, ni nakon objave istraživanja, novinarima nije upućen nikakav odgovor.

Velika nepoznanica, također, ostaju i rokovi za završetak radova na postavljanju dijela pruge koji se trenutno odvijaju.

“Osnovno pitanje je kako je neki ugovor proglašen tajnim, a najveću zabrinutost izaziva što mi ne možemo da pratimo uslove pod kojima je ugovor potpisan, rokove po kojima je potpisan, a izjave koje su davane u javnosti su kontradiktorne. Postoje one u kojima se spominje maj, a potom su uslijedile promjene pa se spominje i august ili septembar”, podsjeća Džidić.

I Ivana Korajlić (TI BiH) tvrdi kako nema razloga za proglašenjem ovog tipa ugovora tajnim.

“Nema zakonske osnove da se ovakvi ugovori proglašavaju tajnim, s obzirom i na javni interes i da se radi o značajnim sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta”, navodi ona.

Višemilionski ugovor sa kineskom kompanijom o obnovi šina u Sarajevu – tajna

Podsjetimo, stručnjaci sa kojima je razgovarao BIRN BiH objašnjavaju da netransparentnost tendera i ugovora otežava praćenje zakonitosti dogovorenog posla.

Istraživanje BIRN-a BiH također otkriva da je jedna od kompanija iz pobjedničkog konzorcija gradila most u Keniji koji se srušio tokom radova te da je CREC 10 u prošlosti imao niz nesreća na radu koje su završile povredom ili pogibijom radnika.

No, tu nije kraj.

“Ta ista kompanija je imala i nekoliko incidenata u Kini koji su za rezultat imali pogibije radnika. Njene sestrinske kompanije CREC 1 i 5 su bile kažnjene od Svjetske banke jer su falsificirale dokumente u tenderima koje je organizovala Svjetska banka. Još jedna njihova sestrinska kompanija je probala da napri autoput u Poljskoj 2012. godine – nisu ga završili jer im je ponestalo novca. Na kraju su izgubili u sudskom procesu i morali su da Vladi Poljska plate veliku odštetu”, priča Pekmez u programu N1.

O svemu ovome – još uvijek bez odgovora iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, a što je, podsjetimo, u suprotnosti sa obećanjima ‘Trojke’ prilikom preuzimanja mandata, a koji su se, nerijetko, vezali za unaprijeđenje transparentonosti u radu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!