Stevandić: Blizu sto posto imovine već odavno uknjiženo u RS, ostalo oko 3 posto

Vijesti 19. apr 202218:51 > 22:04 5 komentara

Entitet Republika Srpska će nastaviti knjižiti svoju imovinu, poručuje u programu N1 državni parlamentarac Nenad Stevandić, dodajući kako je blizu sto posto imovine već odavno uknjiženo, te da je preostalo nekih tri posto.

Predsjednik Ujedinjene srpske se u emisiji Dan uživo osvrnuo na nekoliko tema, a prva na redu je bio skup pod nazivom ‘Sloboda’ zakazan za srijedu u Banjaluci, kojeg organizuje Boračka organizacija RS, a podržava vladajuća koalicija.

“Opozicija se ograđuje od skupa smatrajući kako ga organizuje vlast. To nije tačno. Govornici neće biti iz političkog miljea. Mi smatramo da visoki predstavnik nije mogao da nametnuti osporavanje da RS ima svoju imovinu. Može neko da misli drugačije, ali to ne znači da mi nemamo pravo da operacionalizujemo svoj stav odlukama NSRS ili da javno to pokažemo… ukoliko nas na to pozove BORS”, govori Stevandić.

Masovnost skupa će govoriti na svoj način, dodaje.

Činjenicu da dosadašnje borbe boraca za prava nisu naišle na ovakav odijek, kao ni na podršku političkih stranaka ili samog BORS-a, a što naglašava i Stranka socijalne sigurnosti srpskih boraca, Stevandić nije pretjerano komentarisao.

“Ne mislim da trebam da odgovaram bilo kojoj partiji za stav svoje političke partije. Bitno je da ja ne mislim da se ovdje brani Milorad Dodik ili bilo ko lično”, odgovara

Ipak, priznaje da ovo jeste skup i protiv sankcija koje je Velika Britanija nedavno uvela lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

“Ukoliko uvedete sankcije protiv bilo kojeg funkcionera koji učestvuje u vlasti RS, one će se odraziti i na privredni život i na status građana, na buduće investitore”, navodi Stevandić.

Da li je najavljeni skup zapravo podrška Rusiji?

No, da li je planirani skup zamišljen i kao iskazivanje podrške Rusiji?

“Mi nemamo taj luksuz da vodimo niti anti-američku, niti anti-evropsku, niti anti-rusku politiku. Naš stav je da se ne oprjedijeljujemo po tom pitanju, što ne znači da mi nekog podržavamo, mi podržavamo svoj status”, govori Stevandić dodajući kako je Rusija ranije često branila stavove RS, te da bi zbog toga bilo suludo uvoditi im sankcije.

“Trudimo se da onima koji su činili korektno za nas ne uzvraćamo na loš način”, govori Stevandić.

U kontekstu njegove kritike međunarodnoj zajednici, Stevandić je upitan i da prokometnariše one koji su dopustili da se dogodi genocid u Srebrenici, prilikom čega je došlo i do debate u studiju.

Na tragedije u Ukrajini dao je i nešto ličniji ostvrt, ali i potvrdio da razlog trenutnih stradanja jeste ruska agresija.

O primjeni Zakona o nepokretnoj imovini RS

Visoki predstavnik Christian Schmidt suspendovao je nedavno primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS, no Milorad Dodik saopštava kako slijedi primjena zakona. Šta to znači, da će se imovina nastaviti knjižiti?

“Preko devedeset posto ili blizu sto posto imovine je već odavno uknjiženo na Republiku Srpsku. Ono što je potrebno za razvoj jedne republike, grada, općina ne može jedan visoki predstavnik da stopira”, govori Stevandić, tvrdeći, sasvim suptrotno presudama Ustavnog suda BiH da država nije titular imovine.

“Knjižimo zemlju na RS, gradit ćemo objekte, privredne subjekte, hidrocentrale…”, nastavlja Stevandić.

Na upit da li su odluke Ustavnog suda iznad odluka NSRS, Stevandić navodi stav da je ‘Ustavni sud izlazio iz svog mandata, pa je zato NSRS uredila materiju’.

Šta je sa krivičnim prijavama koje mogu uslijediti za one koji implementiraju uknjiženje? Podsjetimo, pravni stručnjaci upozoravaju kako će krivična odgovornost uslijediti za sve one koji sprovode zakon, ali ne i za političare i zastupnike odgovorne za njegovo usvajanje.

Crnalić: Inicijatori Zakona o nepokretnoj imovini RS neće krivično odgovarati

Za Dodika sporni zakon ide u primjenu. Pravnici: Biće odgovorni službenici

“Donijet će se odluke nadležnih organa da se nešto primjenjuje ili ne primjenjuje na teritoriju RS”, govori on podsjećajući kako su Zakon o raspolaganju državnom imovinom koji je 2005. godine donio visoki predstavnik Paddy Ashdown ‘stavili van snage’.

O članovima Ujedinjene srpske – Branislavu Zeljkoviću i Žarku Kovačeviću

Član Ujedinjene srpske Branislav Zeljković, osumnjičen za zloupotrebu položaja na funkciji direktora Instituta za javno zdravlje RS, sada je zaposlen za savjetnika dirketora Republičke uprave civilne zaštite.

Predsjednik ove stranke za to navodi opravdanje.

“Zato što je on slobodan čovjek, nije optužen. On je vraćen na mjesto direktora Instituta za javno zdravstvo RS, ali on to nije prihvatio, dao je ostavku i dobio je angažman tamo gdje ga je dobio, jer je dugo učestvovao sa timovima za civilnu zaštitu i zna tu materiju”, priča Stevandić.

Na uvrede Žarka Kovačevića niz “oštrih” osuda, ali fotelja se ne izmiče

Pitali smo i da li će iz stranke biti isključen zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević iz nakon što je vrijeđao jedan kompletan narod na Uskrs, rekao da ih se gnusa i pozelio da im je daleko lijepa kuca.

“Kovačević je sve to uradio u kontekstu Vatikana i vatikanske politike. Ali je uvrijedio sve Katolike, to je nesporna činjenica. Ja mu najviše zamjerim što se izvinjavao tek kad sam ja to učinio”, govori Stevandić.

Ipak, za političku budućnost Kovačevića još nema konačne odluke stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare