Stevandić: Izbori se ne smiju odlagati, sve su krize nastale odlukama stranaca

Vijesti 02. dec 202112:52 1 komentar
F.Z./N1

Nenad Stevandić, zastupnik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nakon sastanka u zgradi Delegacije EU sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu SAD Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst, kazao je da su se odazvali na sastanak kako bi dali svoja rješenja i mišljenja što se tiče izbornog procesa i budućnosti izbora.

Stevandić je naglasio da se svi zalažu za održavanje izbora jer, kako kaže, samo u zemljama gdje vlada mir, gdje ima prosperitet i gdje se ljudi biraju na izborima ima i budućnosti.

“Prema tome, izbori su nešto što se ne smije odlagati. Pitanje konsenzusa između naroda, stranaka i entiteta je nešto drugo i ovdje je najviše bilo poziva da se nastavi rad Interresorne radne grupe. Što se toga tiče mogu odgovorno reći da su isti rezultati bili i kada se sastajala Interresorna radna grupa, ali i kada nije. Jer je ovdje pitanje političkog konsenzusa između naroda, stranaka i entiteta i dok se on uspostavi svejedno je da li se Interresorna radna grupa sastaje ili ne sastaje ukoliko će ti sastanci biti bez ikakvih rezultata”, kazao je Stevandić.

Ponovio je da je u svemu ovome osnovni problem pravosuđe.

“I utjecaj neformalnih krugova na pravosuđe koji utječu i na Centralnu izbornu komisiju (CIK) jer je i to jedan dio ovog pravosuđa i na nezavisnost CIK-a sa čime se mi bavimo. Ono što mogu otvoreno reći jeste da su sve krize u BiH počele na dva načina – ili odlukom visokog predstavnika koji je strani državljanin nije domicijalni u BiH ili odlukom sudija Ustavnog suda BiH koji su također stranci. Znači ta četiri stranca su napravila sve krize, ako se vratite 10 – 15 godina unazad vidjet ćete da je tu pitanje imovine, grba, himne, nametnutih zakona. I kada bismo se dogovorili kako da zakone izglasamo u Parlamentu i izmjene Izbornog zakona i kada bismo se dogovorili da funkcioniše Ustavni sud kao što su funkcionisale mnoge presude bez stranaca, gdje je šest domaćih sudija donosilo i nisu izazvali nikakve političke implikacije i krize. I ako sve u budućnosti bude funkcionisalo na saglasnost naroda i entiteta i tome se prilagode političke stranke, to je put za budućnost i prosperitet”, dodao je Stevandić.

Govoreći o indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH, Stevandić je istakao da bi odluke o tom pitanju trebale biti odluke entitetskih skupština.

“Moj je stav da bih prihvatio asimetrično rješenje. Nije bitno na koji način ćemo ih izabrati već na koji način temelje svoj legitimitet i predstavljaju one koji su ih izabrali. Izabrao bih način da se slučaj Komšić u nedogled ne ponavlja, a da jedan narod drugom narodu bira predstavnika i da se taj narod umjesto za prosperitet bori za svoja prava”, poručio je Stevandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare