Stevandić: “Ne treba da se ovdje tučemo dok u FBiH vode ratnu kampanju”

Vijesti 09. dec 202117:41 > 22:27 1 komentar

"Riječ je o jednoj tački dnevnog reda, a ne promjeni skupštinske većine", poručio je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske odgovarajući na pitanja o jučerašnjem glasanju odbornika u Skupštini Grada Banjaluke.

“Ne postoji koalicioni sporazum koji je ponuđen, ne postoje pregovori o većini, niko iz Ujedinjenje Srspke nije razgovarao. Nije do nas. Mi uvijek pratimo puls grada. Samo se vidi frustracija političkom situacijom. Mnogi su tu umiješali sve i svašta”, rekao je Stevandić.

Na pitanje reportera da li je iznenađujuće što Ujedinjena Srpska nije pratila odluku SNSD-a o amandmanima na isplate porodiljama, Stevandić odgovara:

“Amandmani su usvojeni i naknade su isplaćene, a one porodilje koje se nisu prijavile pozvane su da se hitno prijave. Naši odbornici smatrali su da je ispunjen zahtjev. Zaključili su da čine dobro za grad Banjaluku i njene građane”.

Postoji li nezadovoljstvo u redovima Ujedinjene Srpske zbog hapšenja Branislava Zeljkovića?

“Ne vidimo da je to razlog nekog sukoba, više je to rezultat nekog obavještajnog podzemlja i pokušaj da se neke afere iz Federacije BiH preliju na ovaj teritorij. Najlakše im je bilo da targetiraju Ujedinjenu Srpsku, misleći da će to poremetiti odnose u koaliciji. Tačno znamo šta je radila OSA, odnosno njeni odmetnuti dijelovi i znamo ko nasjeda na to u Banjaluci, mi jednostavno jako puno radimo. Stranka je porasla i možda to nekome smeta”, naveo je Stevandić.

Šta očekujete od posebne sjednice NSRS, jer se niste oglašavali u javnosti ?

“Mi se pripremamo i analiziramo sve tri stvari i za vojsku i za pravosuđe i za UIO. Imamo svoje prijedloge za bolje modalitete ili možda još neke radikalnije. U svakom slučaju, neće nastati neke institucije, mislim da će se dati neki period od pola godine, što je naš stav od početka. Uvijek trebamo imati otvorena vrata za pregovore, kao što neke stvari na nas djeluju tako isto i na ljude iz Federacije. Kao što znate mi vodimo antiratnu kampanju, a čuli ste posljednje izjave Bakira izetbegovića. Oni ne mogu da se mane te ‘92. godine. Ne smijemo da nasjedamo na te trikove i da se mi ovdje tučemo, dok u Federaciji vode ratnu kampanju. Svi su obaviješteni da se prvo donose političke odluke, pregovara se. Nismo nezainteresovani za pregovore. Svi smo više puta pričali sa Palmerom, Sattlerom Eichorst, nismo rekli da smo zatvorili vrata za mir. Kriza je počela van onoga što su radili predstavnici institucija iz RS-a, već je počela isključivoi odlukama Ustavnog suda oko imovine i odlukama Visokog predstavnika”, naglasio je Stevandić.

Govoreći o utjecaju Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, Stevandić je istakao da je njegov utjecaj veliki na balkansku politiku.

“Mi imamo dobro razumijevanje. Srbija je sada mnogo veća zemlja i naravno da to nekome ne odgovora i zbog toga su i organizovane demonstracije. Ne postoji konkretniji političar od Vučića. Niste mogli čuti da nekoga bira ili poziciju ili opoziciju. Privatni odnosi su nešto drugo”, poručio je Stevandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare